Лондонското Сити и Уолстрийт обмислят сценарии за Гърция

Кой е сценарият, който в последно време все повече се дискутира в офисите на банките на Лондонското Сити и на Уолстрийт във връзка с гръцкия проблем? Дали това не се свежда до отпускането от Европа на една непрекъсната, но много малка помощ под формата на "серум" за Гърция и по-специално за нейната банкова система.

Смята се, че целта на тази тактика е партньорите да наложат на Атина да бъде по-отстъпчива, обясняват среди, запознати с тези дискусии. Става дума за един много опасен за реалната икономика сценарий, равнозначен на изпадането на страната в... изкуствена кома, коментират същите източници. Ясно се вижда, че международните пазари може би се учат да заживеят с проблема на Гърция, като по този начин отпада неговото спешно решаване.

Преценките вече са в ход и ясно се очертават в публичното пространство около въпросните институции. Според доклад на британската банка Барклис (Barclays) въпросът с уреждането на надеждността на гръцкия дълг няма да бъде решен в близко бъдеще и вероятността от Grexit напускане на еврозоната от Гърция изглежда все по-голяма в сравнение с 2012 г. Барклис банк смята, че в интерес на Гърция и нейните кредитори е да намерят общоприемливо решение, но не личи тя да очаква такова бързо решение.

Дискусиите между Атина и нейните кредитори могат да бъдат удължени малко повече отколкото пазарите предполагат, посочва в свой анализ Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), притежаваща опит като консултант при първото отписване на гръцкия дълг през 2012 г. Тя заявява, че смята като най-възможен резултат един компромис преди изтичане на текущата спасителна програма за Гърция на 28 февруари, но не изключва и "разочарования".

Американската Джей Пи Морган (JP Morgan) набляга на вероятността от постепенен натиск, като предполага, че времето може да се окаже недостатъчно, за да бъде осигурена необходимата ликвидност. От тази гледна точка, все по-ясно се налага мотивът за евентуална малка помощ под формата на "серум". Джей Пи Морган оценява като малка вероятността Гърция да излезе от еврозоната, тъй като се аргументира с факта, че валутният съюз е по-добре подготвен отколкото през 2012 г. и в този смисъл няма бързане. А това е позиция, по която малко или много е налице сходство между анализаторите и икономистите от инвестиционните банки.

В Ситигруп (Citigroup) флиртуват около евентуален сценарий за влошаване на ситуацията с Гърция, като в свой доклад банката отбелязва, че от една страна очаква решение, а от друга, че в противен случай на смята за реално излизането на страната от еврозоната. В японската Номура (Nomura) казват, че решение ще се намери може би в продължение на месеци, но не и на няколко седмици.

Банк ъв Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch), която организира презентациите на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в Лондон малко след изборите в Гърция, излъчва сдържан оптимизъм, но признава, че Гърция и европейците все още са далеч от евентуално окончателно споразумение. Банк ъв Америка очаква несигурността по отношение на Гърция да продължи, докато се намери форма за постигане на окончателен компромис.

Ейч Ес Би Си (HSBC) прогнозира, че такъв компромис е възможен по-късно, но смята, че е твърде минимална вероятността Гърция да излезе от еврозоната. На същото мнение са и анализаторите от Креди Агрикол (Credit Agricole) и от Ей Би Ем Амро (ABN Amro).

БТА

Станете почитател на Класа