Медийният гигант Financial Times купува българска технология

Британският медиен гигант "Файненшъл таймс" внедрява семантична технология на българската софтуерна компания "Онтотекст", съобщиха от компанията.

Медията използва за своята издателска платформа няколко технологии на "Онтотекст": компоненти за анализ и автоматично тагиране на текст, семантичната база данни GraphDB и система за автоматично препоръчване на свързано съдържание, на базата на анализ, както на смисъла на съдържанието, така и на поведението на конкретния посетител на уеб сайта.

Технологиите на българската фирма вече се използват и от редица други водещи световни издателства, сред които са BBC, Press Association, Euromoney и други.

Преди година стана ясно, че компанията е част от европейски проект, който ще разпознава дали пуснатите в социалните мрежи и въобще в интернет пространството слухове и информации са верни или са лъжа.

Проектът Pheme е съфинансиран от европрограмата за научни изследвания в областта на информационните и комуникационни технологии и разработването му се очаква да продължи три години. Консорциумът, който ще създаде софтуера, включва девет партньора от Англия, Германия, Австрия, Испания, България, Швейцария и Кения, а ключова роля има именно "Онтотекст".

Бъдещата платформа ще е способна да изчислява достоверността на слуховете в различните медии, езици и социални мрежи. Очаква се разработваният софтуер да позволи по-доброто разбиране на влиянието на слуховете в социалните медии - от къде произлизат, как и от кого се разпространяват.

Станете почитател на Класа