„Коммерсант“: Тайм аут в първия рунд

В понеделник в резултат на преговори във Вашингтон президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел на практика формулираха консолидирана позиция, която, изглежда ще прозвучи на срещата на „нормандската четворка" в Минск. САЩ и Германия дадоха ясно да се разбере - ако минските преговори не доведат до резултат, отношението на Запада към Русия ще се ожесточи. Обаче Вашингтон на практика излезе в тайм аут- нито заплаши Москва с нови санкции, нито я заплаши с перспективата за доставки на оръжие за Украйна, пише „Коммерсант".

Барак Обама по всички основни въпроси подкрепи подхода на Германия, която напоследък ожесточи отношението си към Русия. Американският президент заяви, че е необходимо да се запазят антируските санкции, но същевременни съобщи, че решение за доставки на оръжие за Украйна не е взето. Това беше явен реверанс към Меркел, която в навечерието на посещението си във Вашингтон се изказа решително против въоръжаването на Киев. Впрочем , както самият Барак Обама потвърди- той няма намерение да прави резки действия.
Показателно е, че Обама нееднократно се изказа напълно благожелателно по адрес на Русия. Например той заяви, че в преговорите по иранската ядрена програма Москва играе конструктивна роля. А относно двустранните отношения, увери, че САЩ не се стремят към сдържане и отслабване на Русия.

Станете почитател на Класа