Кой иска да погребе свободния печат?

"С радост ви съобщаваме, че Петер скоро ще се раздели с този свят. А в сърцата ни няма да остане и капчица жал: дошло му е времето да си върви!"; "Гори в пъкъла евреино, гори!" - анонимни закани от този вид напоследък се появяват все по-често в интернет. Така наречените "некролози" и други доста неграмотно написани пасквили се разпращат и направо до определени журналисти чрез туитър, подписани от някаква си "Национална съпротива".
Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер заяви пред "Тагесшау", че става дума за целенасочена кампания за сплашване на определени журналисти. Той нарече методите на анонимните писачи "нацистки".
Заканите в интернет са насочени срещу журналисти, които отдавна информират обществеността за действията на неонацистки групировки в провинция Северен Рейн-Вестфалия и най-вече за проявите на т.нар. "Национална съпротива" - групировка в Дортмунд, която беше поставена под забрана през 2012 г. Много нейни членове след това се прехвърлиха в неонацистката партия "Десница". Неонацистката сцена в Северен Рейн-Вестфалия е смятана за особено добре организирана и войнствена.
Клевети и заплахи срещу "лъжливите журналисти"
През последните месеци неонацистките прояви станаха особено агресивни, заяви в интервю за "Тагесшау" журналистът Себастиан Вайерман. Той пише блогове и публикува главно по теми, свързани с десния екстремизъм и ислямизма. Заплахи е получавал и преди, но фалшивите некролози са особено злокобна новост. Той и останалите колеги, които са били заплашвани по този начин, са подали жалби в полицията, но нямат намерение да спират да пишат по темата.
Добре е, че журналистите не се поддават на подобни опити за сплашване, заяви говорителят на Германския журналистически съюз Хендрик Цьорнер. Но анонимната кампания показва, че подстрекателствата на неонацисти срещу критични журналисти придобиват застрашителни измерения. Цьорнер подчертава, че различни неонацистки атаки срещу журналисти е имало и преди, загриженост буди обаче развитието, свързано с появата на "Пегида" /Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада/. "Откакто това движение наложи клеветническото понятие "лъже-печат", вербалните атаки, ругателствата, обидите и заплахите срещу представителите на медиите се увеличиха многократно", казва Цьорнер.
Журналистката Андреа Рьопке споделя тази оценка. Тя от години се занимава с разследваща журналистика и информира за демонстрации и прояви на неонацисти. Неведнъж е била не само заплашвана, но и нападана. Тя също е на мнение, че в последните месеци агресивността срещу медиите е започнала да се излива вече без каквито и да било задръжки. "Дори съвсем обикновени граждани са заразени от тази агресия, заплашват и обиждат журналисти", казва Рьопке. Движения като "Пегида" дефинират себе си чрез "образа на врага" - а към него явно се числят и представителите на медиите, изтъква журналистката.
От недоверие към насилие
В тази връзка Рьопке критикува и полицията. Тя твърди, че органите на реда досега са игнорирали скандирането на обидни и клеветнически лозунги по адрес на журналисти.
Журналистът и фотографът Феликс Щайнер казва, че на демонстрация на "Патриотичните европейци" в Лайпциг участници в нея безнаказано са атакували репортери и оператори. "Маскирани хулигани атакуваха журналисти, един колега беше ранен, камерата му - строшена", разказва Щайнер. Полицията обаче не предприела мерки да защити журналистите, независимо, че биячите скандирали: "На лъже-печата - бой по сурата!".
"Враждебност, заплахи и атаки срещу журналисти е имало и предни години по време на неонацистки сборища", казва Михаел Редиске от организацията "Репортери без граници". "Това, което наблюдаваме напоследък, говори за сериозна промяна. Хулиганите и подстрекателите от изолираната дясна сцена се опитват да наложат позициите си сред по-широка публика. За целта търсят контакт с регионални движения като "Пегида", които дават израз на едно тлеещо недоверие към медиите, които били част от една "чужда система". Редица случаи от последните седмици показват, че от крясъците: "Лъже-печат!" до насилието има само една крачка. Ето защо е важно подобни предизвикателства на крайно десните да не се приемат като нещо безобидно добавя той.
Със заплахите срещу журналисти ще се занимае сега и германското правителство. По информация на "Тагесшау" депутатът от партията на Зелените Фолкер Бек е подал запитване с какви информации разполага правителството за опитите за сплашване и насилие срещу журналисти в Германия от 2005 година насам. И какво смята да предприеме то за по-добрата защита на журналистите.
DW

Станете почитател на Класа