Глобалната доминация на САЩ приключва преди 2030 г.

До 2030 г. ерата на западното господство ще приключи и регионални сили като Индия, Китай и Бразилия ще получат много по-силно геополитическо влияние, според неотдавнашен доклад на Националния съвета разузнаване на САЩ .
Докладът, озаглавен "Глобални тенденции 2030: Алтернативни светове" показва, че в бъдеще САЩ няма да играе ролята на "световен полицай", а ще заеме позиция в списъка на равните, като сравнява това с връщането към многополюсния модел с упадъка на Великобритания през деветнадесети век.
Нарастващата роля на Азия и особено на Китай в световен мащаб е "ключов момент" в доклада, който прогнозира, че до 2030 г. "Азия ще е изпреварила Северна Америка и Европа заедно по отношение глобална власт на базата на БВП, броя на населението, разходите за военни цели, технологии и инвестиции. "
Въпреки това, нарастващото влияние на Китай може да причини редица проблеми в световен мащаб. Първо, различия в икономическите интереси между Китай и САЩ и други сили, може да доведе до екстремна политическа и икономическа нестабилност. Не се очаква да възникне въоръжен конфликт, но по-малките държави могат да станат бойно поле за сфери на влияние.
Най-големият риск е възможността на населението на планетата да управлява ефективното потребление на ресурси. През 2030 г. населението ще се увеличи с още един милиард души и за всеки ще трябва храна, вода и енергия, чието потребление ще нарасне с 30%, 40% и 50%, съответно.

Станете почитател на Класа