Един самолет тревожи 11 президенти на САЩ

Снимки на изтребители на НАТО наблюдаващи руски военни самолети през последните месеци показаха как президента Путин демонстрира сила в отговор на санкциите срещу Русия. Но те също така показаха, че руската технология за бомбардировачи от 1950 ще продължи може би много по-дълго, отколкото се очакваше. Появата на съветските ветерани бомбардировачи с дълъг обсег, носещи ядрени оръжия, е в рязък контраст с относителната модерност и високите технологии на американските F-15, европейските Lightning, и други изтребители на НАТО.
Руският бомбардировач Ту-95, с кодовото име от НАТО "мечка", за първи път е летял през 1952 г. Малко вероятно е тези, които са проектирали и построили първите Ту-95 , да са очаквали , че те още ще оперират на първа линия в руските ВВС около 60 години по-късно. Подобно на него и американският му колега от ерата на Студената война, B-52, също продължава оперативна роля на първа линия.
Съществена причина гигантите Ту-95 Bear и B-52 да са наоколо за толкова дълго време е, че те са много приспособими, подходящи да изпълняват различни роли. Това включва използването им като въздушна платформа за съвременните крилати ракети, като морски патрул с голям обсег и като бордови радарни платформи. Както Ту-95 Bear, така и B-52 първоначално са били въведени в експлоатация като стратегически бомбардировачи, предназначени за пускане на ядрени бомби върху статични вражески цели, включително военни бази и населени центрове.
Дълголетната активна служба на B-52 и Ту-95 е малко вероятно да бъде достигната от други самолети. От влизането си в експлоатация в средата на 1950-те години, Tu95 е тревожил 11 президенти на САЩ, от Дуайт Айзенхауер до Барак Обама. По времето, когато Ту-95 е планирано да се оттегли от активна служба през 2040 г. той теоретично би могъл да осигури тревоги за още седем бъдещи президенти на САЩ.

Станете почитател на Класа