Обединените арабски емирства подновяват борбата с Ислямска държава

Обединените арабски емирства съобщиха, че изпращат ескадрила изтребители F-16 в Йордания, за възобновяване на участието им в ръководените от САЩ въздушни удари по Ислямска държава в Ирак и Сирия. Съобщението бе направено от официалната държавна информационна агенция, с което арабската страна е отново потвърди ангажимента си към коалицията.
ОАЕ спря летящи въздушни удари над Ирак скоро след свалянето и залавянето на йорданския пилот от ISIS над Сирия през декември. Предполага се, че ОАЕ са се отдръпнали, защото САЩ не са имали достатъчно сили за търсене и спасяване на свалените пилоти. Смъртта на йорданския пилот доведе до недоволство и осъждане по целия свят, включително и в мюсюлманската общност.
Подновените усилия ОАЕ са опит да се спре "бруталното терористичната организация, която показа на всички в света своята грозота ... чрез гнусни престъпления, предизвикали възмущение и отвращение от арабските народи" се казва в прес-съобщение. Инициативата идва от "дълбоко убеждение в необходимостта от Арабско колективно сътрудничество за премахване на тероризма ... чрез колективен отпор на тези терористични банди,тяхната подвеждаща идеология и брутални практики."

Станете почитател на Класа