Русия пoиска резолюция на ООН да попречи на терористите да събират откуп и пари от петрол

Русия настоява за приемането на нова резолюция на ООН, насочени към предотвратяване възможността терористите да получават плащанията за откуп, от незаконна продажба на нефт или антики. Алексей Зайцев, говорител на мисията на Русия в ООН, заяви в сряда: "Ние сме подготвили резолюцията и се надяваме да бъде приета в следващите няколко дни."
Дипломати твърдят, че руският проект включва конкретни мерки, за да притиснат финансите на терористични групи, включително на Ислямска държава, от откуп, петрол и антики. Те коментираха анонимно без да дават подробности за мерките.
Китайският посланик в ООН, президент на Съвета за сигурност, заяви че предложената резолюция в момента се обсъжда с другите четирима постоянни членове на Съвета с право на вето - САЩ, Китай, Великобритания и Франция. След това ще бъде предоставена на 10-те избрани членове на Съвета.
През ноември експертната група на ООН за мониторинг на Ал Каида препоръча нови санкции, които ще разрешат изземването на цистерни, превозващи петрол от райони в Сирия и Ирак, контролирани от ислямската държава.Също така бе препоръчано на Съвета за сигурност да обсъди световен мораториум върху търговията с антики от Сирия и Ирак и всички държави да отказват разрешение за кацане или излитане, ако пътуването е от или до територия, държана от терористични групи.
Експертите заявиха също така, че през ноември Ислямска държава, която контролира част от Сирия и Ирак, е получила само през миналата година между 35 и 45 милиона щатски долара плащания на откуп , а отвличанеята за откуп продължава да растат. Много правителства не плащат откуп, но на САЩ, Великобритания, Япония и други са отказали, което често води до смъртта на заложниците.

Станете почитател на Класа