5 на най-вредните храни за сърцето и съдовете

5 на най-вредните храни за сърцето и съдовете
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Това твърди руският д-р Александър Шишонин, д.м.н., чийто публикации в нашето издание винаги предизвикват голям интерес. Може би защото неговите виждания по различни здравословни проблеми почти винаги са, меко казано, атрактивни. А в днешния материал ви предоставяме превод на видеолекция на д-р Шишонин, който буквално шокира с анализ на продуктите, които посочва като вредни, и то за сърцето и съдовете. Но вижте как се аргументира.

„Днес ще ви разкажа за 5 продукта и със сигурност ще ви изненадам, но тези продукти, които посочвам, са най-вредни при атеросклероза - казва в началото д-р Шишонин. - Т.е., такива продукти, от които се образуват плаки, вследствие на което се случват инсулти, инфаркти, тромбози и т.н. Ще ви ги изредя по степен на вредност, т.е. първи номер по рейтинг е най-вреден, а 5-и номер е най-малко опасен. Веднага изтъквам, че това, което ще кажа, ще предизвика у вас шок”, обяснява лекарят. 

И допълва, че, за да разберем защо точно тези продукти влизат в неговия негативен списък, е длъжен да обясни защо възникват плаките в кръвоносните съдове, обяснява специалистът. Има много теории в това отношение. Но всички се свеждат до едно: възпалението вътре в съдовете играе изключително голяма роля, именно от него започва да се образува плаката в кръвоносния съд.

Това е факт, който се признава от всички школи. А продуктите, които могат да предизвикат възпаление, са онези, в които се съдържа прекалено много захар. Именно тя предизвиква възпаление. Затова тези продукти от своя страна, водят до възникване на атеросклероза. 

Неслучайно сред диабетиците има най-голям процент пациенти с атеросклероза. В процентно съотношение атеросклерозата сред диабетиците и при хората, които не страдат от захарен диабет, разликата е много голяма. При диабетиците атеросклероза се среща в пъти повече. И още един важен момент: освен съдържанието на захар, съответният продукт има автоимунен компонент, т.е., такъв, който предизвиква автоимунно възпаление. Т.е., алергенен компонент, който предизвиква алергична реакция. Може да е неявна алергична реакция, да е скрита хранителна реакция, тъй като такива алергични реакции са слабо изразени. Но те така или иначе водят пак до възпаление в съдовата стена. 

► Първият продукт от този списък е медът. Защото съдържа прекалено много биологично-активни вещества: захари, в т.ч. глюкоза и фруктоза. И като цяло – 95% захари

Затова предизвиква възпаление и медът не трябва да се консумира като продукт, каквото и да се говори за него. Медът може да се използва, и то в малки количества, само в качеството му на лечебно средство, когато например човек боледува от някаква инфекция и му е нужна природна захар, за да подсили имунитета си. Но като хранителен продукт той предизвиква, за съжаление, хронично възпаление заради съдържанието на много захари.

И още: заради съдържанието пък на много биологични вещества може да предизвика алергия. Има достатъчно много хора с алергия към пчелните продукти. Има хора, които се подуват след ухапване от пчела. Въобще повечето хора в една или друга степен имат хранителна алергия към меда. Затова е високоалергенен продукт. По тази причина е поставен под номер едно в този списък като най-опасен и възпалителен продукт. Ако искате да запазите кръвоносните си съдове, по-добре не консумирайте мед.  

► На второ място съм поставил елдата, продължава експертът. „Вероятно някои ще си кажат „този е полудял“. Разруших всички илюзии и стереотипи относно този полезен и популярен хранителен зърнен продукт. Оказва се обаче, че тя съдържа прекалено много въглехидрати, които бързо се разтварят в червата, тъй като елдата се вари, преди да се яде. 

И попадайки в червата, тези въглехидрати се превръщат в захари и възпаляват вашите съдове. Но проблемът не е само в това. Този продукт съдържа такива специфични вещества (натурални, природни), за които е доказано в крупно японско изследване, че предизвикват хранителна алергия. Т.е., пак високоалергенен продукт, който предизвиква скрита хранителна алергия. И освен това тези вещества спомагат за хронично възпаление, колкото и да е странно”, обясни лекарят.

► Под номер три в този списък са поставени сладките газирани напитки. Те са много вреден продукт, но както виждате, не толкова колкото медът и елдата. Шегата настрана, в 100 г газирана сладка напитка се съдържат 12 грама захар. Плюс факта, че няма сладко газирано без химически оцветители и овкусители. Тези оцветяващи и овкусяващи химически агенти, които са обозначени с буквата Е и някакви цифри след нея, са агенти, които предизвикват хранителна алергия и съответно хронично възпаление. Всичко това – ударната захар, плюс оцветяващите и овкусяващи химически агенти, предизвикват хронично възпаление. Плюс газ, който е допълнителен възпалителен елемент. Възпалението е в стомаха, но впоследствие то се предава и на съдовете. Много лош нездравословен продукт са сладките газирани напитки.

 

Д-р Александър Шишонин

 

► На четвърто място са поставени пържените картофки 

И те предизвикват възпаление. Защо? Защото съдържат много въглехидрати, които при пържене стават по-лесно усвояеми. А глигемичният индекс на пържените картофки се доближава до гликемичния индекс на сладките газирани напитки. Вкусните и хрупкави корички, които се получават при пържените картофки, също съдържат вещества, които предизвикват скрита хранителна алергия. И съответно – хронично възпаление на  вашите съдове. А това води до образуването на плаки, тромби, инфаркти и инсулти. 

► И на пето място са варените цвекло и моркови. „Със сигурност вече унищожих представата ви за всички нормални и уж здравословни продукти: не яжте мед, елда, не пийте газирано сладко, не консумирайте картофи. Ще си кажете: ами какво да ядем тогава? Това е положението – тези продукти предизвикват възпаление във вашите съдове, И започва атеросклероза. А сега за варените цвекло и моркови. Те са на последно място по рейтинг в този списък, защото при тях няма никаква хранителна алергия и автоимунна реакция. Когато се консумират сурови, те са полезни, но когато се варят, се превръщат в чисти захари. Те веднага се разтварят в червата до прости въглехидрати, усвояват се от кръвта, повишават нивото на захар в нея и предизвикват хронично възпаление. 

На това последно място можех да поставя и други продукти, но включих специално цвеклото и морковите. Защо? Защото, както всички знаем, цвеклото и морковите са полезни. Но никой не знае, че варените цвекло и моркови са вредни

Мариновани моркови и цвекло можете спокойно да си ядете, това е нормално, защото при мариноване се получава съвършено друга структура на сложни въглехидрати. Те изпълняват функцията на полезни влакна, дори обогатяват нашите бактерии в червата. Съответно, доставят витамини, докато при варенето витамините се унищожават. Т.е., два еднакви по хранителна стойност продукта предоставят съвсем различно въздействие на организма при отделните начини на приготвяне и консумиране. Но в съзнанието на хората морковите и цвеклото са полезни, което е логично като мислене. 

„Надявам се това видео да е много полезно за вас”, казва в заключение д-р Александър Шишонин. 

Той допълва, че се надява слушателите да вземат предвид всичко онова, което е обяснил, и по този начин да се предпазят от безразборната консумация на тези продукти. В никакъв случай не е казано, че трябва да се откажете напълно от тези продукти. Разбира се, че може на някакъв празник например вместо шампанско, което също е вредно, да си позволите сладки газирани напитки, но не ги употребявайте ежедневно, особено на децата не позволявайте. Що се отнася до пържените картофки, до елдата и нещата които обичате, понякога, естествено, можете да си позволявате от тях. Но не трябва да е постоянно.

„Аз съм абсолютно искрен и това, което препоръчвам, е проверено в моята практика. Много мои пациенти са ми благодарили, след като са ограничили или отказали меда. Особено тези, които страдат от инсулинова резистентност”, обобщава лекарят.

 

 

Яна БОЯДЖИЕВА   

 

Станете почитател на Класа