Мокра възглавница: Ето защо по време на сън ни тече слюнката!

Мокра възглавница: Ето защо по време на сън ни тече слюнката!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.06.2024
  • Share:

Дискомфортът и хигиенните проблеми, които възникват от нощното лигавене, са познати както на възрастни, така и на деца. Слюноотделянето по време на сън не е никак приятно усещане, а да не говорим, че когато докоснем мократа възглавница… гадост!

 

И ако при едно бебе течащата слюнка може дори да стане причина родителите да се разтопят от умиление и дори да снимат случващото се, то възрастните хора определено няма нужда от това изживяване докато спят.

Страничен ефект от процеса може да бъде дори тежка настинка - лошо е да спите на мокра възглавница в хладна стая.

Обикновено този проблем има две причини: повишено слюноотделяне, свързано с различни процеси (например никнене на зъби при деца), или затруднено дишане, както и свързания с това навик да спите с отворена уста.

Прекомерното отделяне на слюнка може да е вид нормално - ако не притеснява човек, тогава няма от какво да се страхува. 

Но затрудненията в дишането са неприятни както сами по себе си, така и когато са симптоми на определени заболявания или признаци на нараняване:

Много често хората, склонни към хъркане, страдат от прекомерно лигавене. Също така, проблемът с лигавене по време на сън при възрастен е свързан с наднормено тегло и високо кръвно налягане.

В много изследвания учените са установили, че това може да се дължи на затруднено преглъщане, което се случва при травматично увреждане на мозъка, инсулт или болест на Паркинсон. Това често се случва и през деня.

Също така е препоръчително да пиете по-малко течности преди лягане и, ако е възможно, да се отървете от наднорменото тегло и да нормализирате функционирането на тялото като цяло.

 
  • Защо се лигавите докато спите?

  • увреждане на носната преграда;
  • стесняване на дихателните пътища поради пролиферация на лимфоидна тъкан, възпаление на синусите, лимфните възли;
  • повишена секреция на слюнка поради манипулации в устната област - отстраняване или лечение на зъби, операции на небцето или устните;
  • запушване на носа поради настинка или инфекциозно заболяване.

Какво да направите, ако се лигавите, докато спите през нощта:

ако детето се лигави по време на сън, най-вероятно това се дължи на растежа на зъбите или, както при възрастен, затруднено дишане;

за кърмачета с ясно никнещи зъби безпокойството е неоснователно, но все пак трябва да наблюдавате бебето - може би зъбите не са единствената причина;

ако зъбите са изникнали и прекомерното слюноотделяне не е изчезнало, трябва да промените позицията си на сън и вероятно да се свържете с УНГ лекар, за да проверите дихателните си пътища.

Същото важи и за възрастни:

най-добрият вариант за капене на слюнка е да спите по гръб, а от постоянните навици да спите по гръб е трудно да се отървете - ще трябва да поставите подплата или да навиете одеяло, така че да не ви позволява да се обърнете;

Можете също така да повдигнете възглавницата по-високо и да я замените с по-твърд продукт;

Важно:

Посещението при лекар, ако слюноотделянето продължи, също ще бъде полезно.

Станете почитател на Класа