Внимание: Тези лекарства не бива да се комбинират

Внимание: Тези лекарства не бива да се комбинират
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2024
  • Share:

Билков препарат, използван за лечение на депресия, може да намали ефективността на противозачатъчните хапчета, а едновременният прием на антидепресанти и болкоуспокояващи може да навреди на стомаха. Това каза пред DailyMail Дийпа Камдар, британски фармацевт и преподавател в университета Кингстън.

 
Според специалиста жълтият кантарион често се използва като билково лекарство без рецепта за лечение на леки форми на депресия.
 
В допълнение към изразения антидепресивен ефект, това лекарство има способността да действа като ензимен индуктор - да ускори разграждането на други вещества.
Това означава, че едновременната употреба на жълт кантарион и лекарства за други цели (например контрацептиви) може да намали ефективността на последните и да доведе до неочаквани последици.
 
Фармацевтът също каза, че не трябва да комбинирате антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) с противовъзпалителни болкоуспокояващи (Nurofen, Ibuprofen, Ibuklin).
 

Факт е, че комбинацията от тези лекарства може да причини увреждане на стомашната лигавица и дори да предизвика кървене. За да се избегнат опасни последици, тези два вида лекарства трябва да се приемат през интервал от поне два часа.

Станете почитател на Класа