Дзен и изкуството да се управлява централна банка

Лондон. Изкуството да управляваш централна банка има много прилики с шаха и фехтовката. Това, което другите си мислят, че ще направиш, и на което реагират, преди да си го направил, може да се окаже по-важно от това, което всъщност правиш, стремейки се към победа. Успешните стратегии изискват маневри, намеци и изкуството спокойно да насочваш опонентите си в посоката, в която искаш да поемат. Понякога способността да задвижиш чуждата ръка има много по-голям ефект от твоя собствен ход, коментира „Файненшъл таймс”.
Може би такива мисли са споходили умовете на членовете на управителните съвети в двете най-големи централни банки в света през тази седмица – Централната банка на САЩ и Европейската централна банка, докато са гледали как президентите им не правят нищо. Директорите на банките обаче, Бен Бернанке и Марио Драги, показаха как да правиш нищо съвсем не означава да бездействаш.
Господата Бернанке и Драги естествено са изправени пред различни трудности. Американската икономика, макар и далеч от най-добрата си форма, все пак напредва, докато еврозоната балансира на ръба на пропастта. И двамата разочароваха инвеститорите, които се надяваха на по-дейна парична политика. Вместо да взриви допълнителен валутен барут, ЕЦБ използва месечната си конференция, за да покаже, че все още има някакъв. В своето изявление пък американската банка даде да се разбере, че нейният барут е все още сух, коментира изданието.




Агенция "Фокус"
http://www.focus-news.net/?id=n1682760

Станете почитател на Класа