Съпричастието може да се наследява

Хората, които са носители на определени гени, се справят по-добре с разбирането на чувствата на другите, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Въпросните гени оказват влияние и върху това как се справяме със стреса, смятат американски учени. Те са свързани с начина, по който тялото преработва хормона окситоцин. Смята се, че хормонът, който се произвежда по естествен начин в организма, е една от причините хората да развиват емоционални отношения.
Учени изследвали ефекта на гените при 200 доброволци. Участниците трябвало да наблюдават снимки на лица и да разгадават емоциите на хората от фотографиите. Проучването показало, че носителите на определен генетичен вариант успяват да идентифицират чуждите емоции с 25% по-добре. „Като цяло жените показват по-добри резултати в теста в сравнение с мъжете. И при двата пола обаче установихме учудващи различия на базата на генетичната вариация“, посочва Сарина Родригес от университета в Орегон, провел изследването.
Резултатите от проучването показват, че въпросните гени са свързани с начина, по който носителите му се справят със стреса. Доброволците преминали през серия от тестове, при които били подлагани на силен шум след обратно броене, излъчвано на екран. Сърдечният ритъм на всички участници се ускорявал по време на тестовете, но при носителите на въпросните гени ускоряването било по-малко. Учените се надяват, че откритието на тези гени може да доведе до по-добро разбиране на заболявания като аутизъм, при които разбирането на чувствата на другите често е затруднено. Предишно изследване показа, че приемането на окситоцин през носа увеличава способността на аутисти да разбират чувствата на околните.

Станете почитател на Класа