НАСА има готовност да изстреля "Дискавъри" утре

Американската космическа агенция НАСА има готовност да изстреля совалката „Дискавъри“ във вторник за поредната й мисия до Международната космическа станция, предаде БНР.
Совалката ще полети сутринта на 25 август, в 1,36 часа източноамериканско време (5,36 часа по Гринуич). Стартът й ще бъде от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, щата Флорида. Има 70% вероятност за подходящи метеорологични условия за изстрелването на совалката.
Мисията на "Дискавъри" ще продължи 13 дни. На борда на совалката ще има шестима американци и един швед. Космическият кораб ще достави резервни части за МКС, нов спален модул и нов тренажорен модул.
През март тази година „Дискавъри“ излетя от Кейп Канаверал за мисия, която продължи 13 дни. Тогава совалката се скачи с МКС и достави четвъртия и последен слънчев панел, които трябваше да бъдат монтирани на станцията за пълноценното й енергоснабдяване.
Сред задачите на “Дискавъри” бе и инсталирането на 16-тонен модул, на който се намира последната двойка слънчеви крила. Така ще се даде възможност на станцията да произвежда 124 киловата електричество - достатъчно, за да захрани 42 средни американски жилища. Това ще даде на МКС пълната й мощност и ще направи възможно удвояването на намаления там екип от трима на шестима души.

Станете почитател на Класа