Колосална стена ще спира разрастването на Сахара

Стена с дължина 6000 километра може да бъде издигната в района на Сахара, за да ограничи разрастването на пустинята, съобщава Би Би Си. Уникалното съоръжение ще се простира от Мавритания в Западна Африка до Джибути на изток. За изграждането на бариерата ще бъде използвана технология, която втвърдява пясъчните дюни и ги превръща в препятствие за по-нататъшната експанзия на пустинята. Планът е бил предложен от архитекта Магнус Ларсон на конференция в Оксфорд.
През 2007 г. разрастването на пустините е било категоризирано от ООН като най-тежкото предизвикателство пред опазването на околната среда в наши дни. Ларсон, който описва себе си като „архитект на дюни“, смята, че правилният отговор на тази заплаха ще бъде неговата стена, изградена от втвърден пясък. Това ще бъде осъществено с помощта на специалната бактерия Bacillus pasteurii, която, вкарана в пясъка, за часове го втвърдява до изключително голяма здравина. Тайната на микроорганизма е, че той произвежда калцит – вид естествен цимент. Идеята дошла на Ларсон, докато участвал в разработка за стабилизиране на почвата в райони с повишена сеизмична активност.
Начинанието ще се съчетае с друг голям проект – Големия зелен пояс, който се осъществява от редица северноафрикански държави. Идеята за пояса е да бъдат засадени множество дървета, които като бариера да спрат пясъка. Подобна инициатива, наречена Зелената китайска стена, има и в Югоизточна Азия в пустинята Гоби. Проектът на Ларсон би могъл да помогне за стабилизиране на дърветата от Големия зелен пояс и за допълнителна защита от настъплението на пустинята. Още повече че структурата, предложена от архитекта, ще продължи да задържа пясъка дори и дърветата да изсъхнат.


Пясъкът настъпва

Според доклад на ООН близо една трета от земното население – или около 2 млрд. души, са застрашени от ефектите на засушаването и разрастването на пустините. Сред проблемните области са централноазиатските републики, Китай и регионът около Сахара.

Станете почитател на Класа