Удар на мълния породил живота на Земята

Малки парченца стопена пръст от светкавици са били много важни за появата на живота на Земята преди милиарди години, съобщи Ей Би Си.
Когато светкавица докосне земната повърхност, тя я нагорещява до хиляди градуси по Целзий. Пясъкът и пръстта се стопяват и образуват стъклоподобни жили с куха сърцевина, наречени фулгурити. Те са богати на редки форми фосфор.
Матю Пасек и Кристин Блок от Университета на Аризона в Тъсън са изследвали 10 фулгурита, събрани от Африка, Австралия и САЩ. Те установили, че депозитите съдържат много фосфитни и хипофосфитни йони - два химикала, които почти не се срещат на други места на планетата ни. Пасек и Блок са убедени, че светкавиците създават два до три тона от тези съединения на година. Количеството не е значимо, но някои съвременни бактерии още се хранят с фосфити, което може да е навик от древни времена.
Преди милиарди години Земята е била обсипвана от метеорити, носещи тонове фосфити и хипофосфити от външния Космос. И двете съединения се разтварят по-лесно във вода от фосфатите. Това е улеснявало поглъщането им от първите форми на живота, допускат учените. По-късно различните организми са открили изобилните фосфати в скалите и са променили начина си на хранене. Те обаче са запазили способността си да поглъщат и по-редките форми.
Съвременният живот - от бактериите до хората, също има нужда от фосфора за оцеляване. За човешките кости, метаболизма и ДНК са необходими фосфатни йони. Фосфатите са около 1 процент от храната ни.
Идеята, че мълниите са в основата на живота, не е нова. Според други изследвания мощните искри, които прехвърчат от облаците към Земята, са били една от важните предпоставки за синтеза на аминокиселини – тухличките на живота, в първичния океан.
Като енергиен носител светкавицата наистина е феноменална. Температурата в „тялото“ на мълнията – яркия канал, през който електричеството протича между небето и Земята, е близо 30 000 градуса, или 5 пъти по-висока от тази на Слънцето. Освен това скорошни проучвания показват, че светкавицата е носител не само на електричество, но и на радиация и по-конкретно на гама-лъчи, които обикновено се наблюдават в звездната активност или при експлозия на атомна бомба.

Станете почитател на Класа