Сателити откриват цунами по „сянката“ им

Изкуствени спътници могат да засичат цунами от орбита, съобщи „Дейли мейл“. Това става чрез тъй наречената сянка на смъртоносната вълна.
Вълните цунами се образуват от раздвижване на тектоничните плочи дълбоко под водата. Вълните не са особено високи и не предизвикват чувствително покачване на морската повърхност, но те носят със себе си огромни количества вода, които, достигайки до крайбрежието, могат да наводнят километри обитаема площ, да убият стотици хиляди и да оставят милиони без подслон и прехрана. Подобна трагедия вече се разигра през 2004 г., когато цунами в Индийския океан опустоши крайбрежието на Тайланд, Шри Ланка и Индонезия, погуби 228 000 души и нанесе материални щети за милиарди долари. Учените дълго са изследвали сателитни изображения от мястото на трагедията. Те забелязали, че докато вълната се е носила към бреговете, височината на морската повърхност не се е повишила забележимо, но покрай ръба на цунамито се е оформила специфична сянка – промяна в текстурата на водата.
Според думите на Олег Годин от Националната океанска и метеорологична администрация в Колорадо, САЩ, при цунами специфичната структура на водата се променя и става по-груба. Това се забелязва по ръба на вълната и е индикация за истинската й разрушителна мощ.
Откритието може да доведе до създаването на система за ранно предупреждаване, в която орбитални сателити ще следят Световния океан за наличието на смъртоносните сенки. Подобна система ще даде възможност на живеещите по крайбрежната ивица да се евакуират своевременно, преди вълната да е достигнала домовете им.
Сегашните методи за ранно предупреждение включват шамандури, които са поставени навътре в океана. Те засичат вълните убийци при преминаването им и изпращат сигнал за тревога. Тази система обаче е далеч от съвършенството. Шамандури очевидно не биха могли да се поставят навсякъде и по този начин се пропускат някои зони, през които цунамито би могло да мине незабелязано.
Досега вълните убийци трудно се засичаха и от Космоса и ставаха видими за сателити едва когато стигнат непосредствено до брега. Промяната във водната структура обаче се засича дори и от обикновен радарен сателит, и то навътре в океана. Това означава, че дори един орбитален апарат може да следи фронт от хиляди километри, което прави подобна система за защита от цунами относително евтина перспектива. Ако тези сателити се настроят правилно, те биха могли да направят цялостна схема на разрушителната вълна и да я картографират, добавя Годин.
Междувременно и друг катаклизъм – ураганите, е под прицела на науката.
Съоснователят на „Майкрософт“, милиардерът Бил Гейтс се е включил в битката с ураганите, които нанасят ежегодно щети на САЩ на стойност 10 милиарда долара, съобщи БТА, цитирайки в. "Таймс".
Гейтс подкрепя група от американски изобретатели и климатолози, които искат да патентоват метод за намаляване на силата на ураганите. Методът предвижда използването на флотилия от шлепове, оборудвани с мощни помпи, които ще бъдат разположени по бреговата линия на САЩ и ще бъдат готови за използване по пътя на ураганите. Мощните помпи ще изсмукват студена вода от дълбините на океана и ще тласкат топлата вода от повърхността на океана към океанските дълбини. Когато водата се охлади с 4,5 градуса, мощността на урагана ще намалее, смятат учените, сред които има експерти от Масачузетския технологичен институт и Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ.

Станете почитател на Класа