След месеци отлагане: Изстреляха „Индевър“ към МКС

Совалката „Индевър“ бе изстреляна от космодрума в „Кейп Канавъръл“ късно вечерта в сряда, съобщиха „Ройтерс“ и Би Би Си. „Индевър“ пренася апаратура, предназначена за доизграждането на японската орбитална лаборатория „Кибо“, базирана на Международната космическа станция.
През последните месеци мисията бе отлагана неколкократно поради проблеми от технически характер. Миналия месец на два пъти изстрелването беше отменено поради неизправност в горивната система на кораба, която водеше до течове на водород. Миналата събота беше направен нов опит „Индевър“ да бъде изведена в орбита, който отново завърши с неуспех. Този път НАСА е трябвало да направи обстойна проверка на електрическата система на апарата поради опасения от повреди, причинени от удар на мълния.
Все пак и този път не се размина без инциденти. БТА съобщава, че няколко парчета от изолацията на външния резервоар за гориво на "Индевър" са се отчупили 1-2 минути след изстрелването й и са ударили совалката два-три пъти. Три огнеупорни плочки от долната страна на совалката са били засегнати, но повредата е повърхностна, смята помощник директорът на НАСА Уилям Герстенмайер, цитиран от в. "Ню Йорк таймс". Екипажът ще огледа совалката, след като тя се скачи с Международната космическа станция.
След като най-накрая апаратът благополучно полетя към целта си, неговият екипаж, който ще прекара в Космоса 11 дни, ще може да извърши довършителните работи по конструкцията на „Кибо“.

„Населението“ на орбиталната платформа временно ще скочи на рекордните 13 души


На борда на “Индевър“ пътуват шестима американски астронавти и една тяхна колежка от Канада – Джули Пейет. Канадката ще бъде оператор на механичната ръка на совалката. Очаква се корабът да се скачи с МКС в петък, при което екипажът на станцията ще нарасне на 13 души, което е рекорд за орбиталната база.
По време на първата космическа разходка към японския лабораторен комплекс ще бъде добавена платформа. Тя ще се използва за научни експерименти, при които разнообразни материали ще бъдат подлагани на суровите условия на открития Космос.
Освен това ще бъдат монтирани нови компоненти към соларните панели на МКС, което ще повиши нейния енергиен капацитет.
„Индевър“ ще добави и нов постоянен член към екипажа на орбиталната база. Това ще бъде американецът Тим Копра, който ще дойде на мястото на японеца Коичи Уаката, който живя на МКС близо 3 месеца.
Мисията ще бъде поредната от историята на станцията, която се изгражда вече повече от десетилетие. До 2010 г., когато совалките ще бъдат изведени извън експлоатация, се предвиждат 7 подобни полета до орбиталната платформа. До момента в амбициозния проект по конструкцията на МКС са били вложени близо $100 млрд.
Междувременно АФП, цитирана от БТА, съобщи, че бившият астронавт Чарлз Болдън бе утвърден като първия чернокож директор на НАСА. 62-годишният Болдън, който е летял четири пъти на борда на совалка, ще заеме мястото на досегашния директор на космическата агенция Майкъл Грифин.

Станете почитател на Класа