Създадоха материал, който отблъсква горещата вода

Свръххидрофобните материали, които не се мокрят, имат ахилесова пета - те отблъскват студената, но не и горещата вода. Анализирайки този ефект, учени са създадали ново покритие, което не пропуска и топлата вода, съобщи "Ню сайънтист", цитиран от БТА.
Екип от Университета на Минесота и от Политехническия университет в Хонконг разработи новия материал на базата на въглеродни нанотръбички и тефлон. Освен че са хидрофобни, въглеродните нанотръбички не реагират на топлина.
Водоотблъскващите материали обикновено имитират свойствата на естествени повърхности като лотусовите листа. Те ги дължат или на восъчно покритие, което не пропуска водата, или на шиповидна структура, която улавя въздуха под капките и не им позволява да преминат. Горещата вода обаче е враг и на двата принципа. Тя стопява восъка и преодолява ефекта на миниатюрните шипове.
Памучната тъкан, потопена в покритието от въглеродни нанотръбички и тефлон, обаче не пропуска гореща вода, мляко, кафе и чай с температура 75 градуса. Горещите капки остават почти сферични и се търкалят върху материала. Само по себе си тефлоновото покритие не е толкова ефикасно. Въглеродните нанотръбички създават вълниста повърхност, която
може да задържа въздуха дори под капки топла вода.
Новото покритие може да се използва за дрехи, защитаващи от изгаряния с гореща вода най-рисковите групи - деца, възрастни и трудно подвижни хора.

Станете почитател на Класа