Извънземните са на спътника на Сатурн Енцелад

Забравете Марс и насочете вниманието си към Енцелад. Тази малка ледена луна, която обикаля около Сатурн, има само 500 км в диаметър, но може да е обитаема от живи същества.
Професорът астробиолог Чарлс Кокел от Университета в Единбург не се съмнява, че на Енцелад има живот, и споделя това пред в.“Гардиън“.
„Ако имам няколко милиарда долара, ще построя космическа сонда и ще я пусна до  Сатурн, за да вземе проби на първо място от Енцелад“, казва ученият.  Бактерии и други форми на живот може да има и на други планети, но най-вероятно те там се намират дълбоко под повърхността и трудно ще бъдат достигнати. На луната на Сатурн това би било лесно, смята Кокел.
Енцелад е открита  през 1789 г.  от Уилям Хершел. През 2004 г. сондата „Касини“ достига орбитата на Сатурн и „вижда“ повърхността на шестия му по големина естествен спътник. Резултатите от анализа са сензационни: малката луна притежава не само тънка атмосфера, съставена от водни пари, въглероден диоксид, метан и азот, но има също и гейзери с вода, съдържащи органични вещества като пропан, етан и ацетилен.
Гейзерите са огромни – височината им е три пъти колкото диаметъра на планетата. Според Futura Sciences те показват, че под повърхността има огромно езеро с вода в течно състояние благодарение на вътрешната топлина на луната. Това според астробиолога от НАСА Крис Маккей са най-добрите условия за наличие на форми на живот.
„Има вода, органична материя и източник на топлина. Всичко е налице, липсва само радиосигнал от обитателите на Енцелад, които да ни кажат да им отидем на гости“, добавя ученият.
Голямата дистанция от Земята е най-големият проблем  да се достигне космическото тяло и да се вземат проби от почвата му. Сондата „Касини“  пътува близо 7 години, след като бе изстреляна от Кап Канаверал през 1997 г. После са нужни много години, за да се вземат проби от водата и от органичната материя. За връщане на Земята трябват още 7 години. Като се включат 10 години за проектиране, конструиране и изстрелване на сондата, подобна мисия ще отнеме около 30 г., което е цял един живот на даден учен.
Засега остава вариантът извънземните от Енцелад, ако наистина съществуват,  да ни потърсят сами.

Станете почитател на Класа