Министерството на финансите с приз за прозрачност

Министерството на финансите спечели награда „Златен ключ“ за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани. Това се случи на седмата поред церемония по повод 28 септември – Международен ден на правото да знам, организирана от фондация Програма „Достъп до информация“. Призове и антинагради бяха раздадени в седем категории. При институциите почетна грамота получи Министерският съвет, а за най-добра уебстраница на организация, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) „Златен ключ“ взе Басейнова дирекция за управление на водите – Източнобеломорски район, Пловдив. Антинаграда „Златен катинар“ за институция, нарушаваща правата на гражданите по ЗДОИ, бе присъдена на община Разград, а „срамота“ в категорията взе община Варна. Статуетка за най-абсурден случай за отказ на информация получи Изпълнителна агенция „Железопътна инфраструктура“.
В категория „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация“ приз бе връчен на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – Варна, а почетни грамоти взеха Асоциация на парковете в България и Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива - Бургас. Голямата награда за гражданин, най-активно използвал правото си на достъп до информация, получи Димо Карабашев, а грамотите в категорията бяха за арх. Калина Павлова и Роско Симов.
Награда за най-добра журналистическа кампания, свързана с достъпа до информация, бе присъдена на Диян Николов от вестник „Сега“, грамоти в категорията взеха Константин Караджов от bTV, Павлина Трифонова от „24 часа“ и вестник „Капитал“.

Станете почитател на Класа