Франция прие закона срещу интернет пиратството

Оспорваният във Франция закон срещу интернет пиратството беше приет от Долната камара на парламента в ревизирана форма, предаде Ройтерс. Предишната версия на закона, одобрена през юни, бе смекчена, след като Конституционният съд на Франция отхвърли текст, предвиждащ създаване на регулаторен орган, натоварен с властта да спира интернет достъпа за потребителите, които незаконно свалят съдържание от мрежата.
Конституционният съд постанови, че регулаторът ще има правомощия само да издава предупреждения, а спиране на достъпа може да бъде наредено само от съд. Все още предстои новата версия на закона да бъде одобрена от целия парламент, а опозиционната социалистическа партия вече обяви, че смята да обжалва мярката пред Конституционния съд.
Законът се подкрепя от президента Никола Саркози и бе приет с 285 вота „за“ и 225 „против“, като социалистите, Зелената партия и други леви партии бяха против.
Според новата версия на нормативния акт новосъздаденият регулаторен орган ще разследва случаите на заподозрени в пиратство и ще има властта да издава до две писмени предупреждения, след което случаят може да бъде отнесен в съда, където евентуално да бъде наредено спиране на интернет достъпа на потребителя. Предвижда се и глоба до 30 хил. евро.

Станете почитател на Класа