Европа се обяви против цифровите книги в Google

Редица европейски страни се обявиха против споразумение, което дава право на Google да разпространява в интернет цифрови копия на милиони книги, предаде „Ню Йорк таймс“. Споразумението би позволило на американските потребители да заплащат онлайн достъп до произведения от европейски автори, сканирани от интернет компанията в американски библиотеки.

Великобритания е с интернет гиганта

Докато някои от големите издатели на Стария континент като Oxford University Press, Bertelsmann и Georg von Holtzbrinck (притежател на Macmillan) подкрепят споразумението, френските издатели масово му се противопоставят. Германското правителство, Австрия, Швейцария и Испания също са против и насърчават писателите да оттеглят творбите си от Google. United States District Court в САЩ е определил 4 септември като краен срок за отстъпване от споразумението и е насрочил изслушване за 7 октомври. Акаш Сачдева, адвокат, занимаващ се с интелектуална собственост в Лондон, коментира, че противопоставянията в последната минута от страна на Европа едва ли ще спрат влизането в сила на споразумението. „Подозирам, че съдът няма да ги вземе предвид, защото има значителен брой големи играчи на световния пазар, които подкрепят Google“, добави той.
Позицията на Google, която дигитализира книги от 2004 г. насам, за да ги направи достъпни онлайн, е, че предложеното споразумение ще донесе облаги на издателите, авторите и потребителите, като предостави лесен достъп до много произведения. 25 хиляди издатели, библиотеки и частни лица по целия свят работят с Google за цифровизирането на архивите и каталозите си, сред които престижната библиотека Bodelian Library в Oxford и Баварската държавна библиотека. Дори Френската национална библиотека, която е открит противник на проекта, съобщи през миналата седмица, че води преговори с Google за сделка за цифровизиране на архивите й.

ЕК насрочи среща за 7 септември

Европейската комисия не се ангажира директно със случая, но е насрочила среща по повод на споразумението на 7 септември. Досега ЕК е подкрепила проекти за дигитализация, като Европейската база данни за онлайн книги и култура. Във Великобритания, където много от издателствата имат стабилни връзки със САЩ, избягват открита конфронтация с Google, докато в Германия, Австрия, Швейцария и Испания противопоставянето е по-изявено. Четири европейски агенции за авторски права искат от членовете си да премахнат книгите си от онлайн регистъра, ако споразумението бъде одобрено. Агенциите в противопоставящите се страни генерират приходи, като събират такси за продажби на книги и виждат онлайн продажбите на Google като директна заплаха.
В Германия около 2700 души, сред които писателите Гюнтер Грас и Даниел Келман, са подписали петиция против споразумението, а Ален Коук, главен изпълнителен директор на френското издателство Editis, съобщи, че обсъжда с други издатели създаване на обединена френска цифрова платформа за продажби.

Станете почитател на Класа