Microsoft и Yahoo постигнаха споразумение за партньорство

Microsoft Corp и Yahoo Inc са постигнали споразумение за партньорство в онлайн търсенето и рекламата, съобщи Ройтерс, цитирайки анонимни източници, запознати с преговорите. Споделянето на приходите от реклама стои във фокуса на сделката, която се обсъжда още от миналата година, когато Microsoft предложи да погълне Yahoo срещу 47,5 милиарда долара, но офертата бе отхвърлена.
От двете компании са отказали коментар. Те водят преговори от месеци за сътрудничество в пазара на онлайн рекламата, доминиран от Google. Според параметрите на сделката Yahoo ще интегрира своя бизнес с интернет търсене в новата търсачка на Microsoft Bing и ще се съсредоточи върху продажбата на реклама, използвайки технологиите на Microsoft.
По този начин Bing ще получи огромна помощ в конкуренцията с търсачката на Google, която доминира пазара в САЩ с 65% от търсенията, по данни на ComScore. За сравнение миналия месец Microsoft е имал дял от едва 8,4 на сто от пазара, а Yahoo – 19,6 на сто.
Има вероятност сделката да бъде блокирана от антимонополните органи, както и да има проблеми със защитата на личните данни, коментира Ройтерс.

Станете почитател на Класа