„Хану Про България” е вторият оператор на мултиплекс

Даниела Стефанова

„Хану Про България“, собственост на едноименната латвийска компания, спечели конкурса за излъчване на тв сигнал от три цифрови ефирни мрежи, съобщиха вчера от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Победителят ще получи разрешително с национално покритие за срок от 15 г. и ще работи на втория етап от българския план за цифровизация. За изграждането на мултиплексите кандидатстваха шест компании, но на финала са допуснати само „Хану Про“ и класираната на второ място „Адепто“ ООД. „Тауърком България“, която взе лиценза за първите два мултиплекса, по подразбиране отпадна от надпреварата. Така в състезанието останаха „Интерактив медия сървисиз“ ООД, „Булсатком“ АД, „Тесла България“ ООД и „Адепто“ ООД. Експертната комисия не е допуснала до участие първите три компании заради непълна документация, а „Адепто“ е събрала по-малко точки.
Предстои комисията да обяви решението си в Държавен вестник и да издаде лиценза на победителя. Засега все още не се знае дали някой от останалите кандидати ще оспорва резултата от конкурса. От комисията казаха за „Класа“, че още няма постъпили жалби по първия конкурс. На запитване от Европейската комисия, направено през Външно министерство, от регулатора са отговорили, че в избора на оператор, както и в целия процес на цифровизация няма нищо противоконституционно. Преди две седмици почти едновременно с избора на „Тауърком“ Конституционният съд отмени текстове в Закона за електронните съобщения, засягащи регулацията на дигитализацията.
Очаква се днес БТК да оповести реакция по първата конкурсна процедура. Компанията подаде документи, но заедно с австрийската ORS беше отстранена. Причина за това бяха текстове в Закона за електронните съобщения, които забраняват на оператори на цифрови мрежи да бъдат оператори на мултиплекс и обратно.
„Хану Про България“ е регистрирана в средата на април тази година, а неин едноличен собственик е латвийската Hannu-pro. “Адепто“ също е нова фирма – вписана в регистъра през февруари - и е притежание на ИТ компанията „Лирекс БГ“ и физически лица.

Станете почитател на Класа