Гергана Стоянова посрещна Нова година с бежанци в Ливан

С невероятно приключение започна новата 2014-а година за Гергана Стоянова - водещата на предиобедното шоу на TV7 „Усещане за жена”. Това разказа самата тя на живо в ефир днес.
„Хвърлих се в страшно приключение. Фейсбук, който ненавиждам и рядко влизам, ме свърза преди няколко месеца с Якуб – режисьор, с който завърших ВИТИЗ”, започна разказа си Гергана. Двамата не са се виждали от завършването преди 19 години, но той я намерил в социалната мрежа с поздрава „Здравей от Ливан!” „Бях забравила откъде е Якуб и си мислих, че е ливанец. А той започна да ми се хвали, че е изпратил дъщерите си в Норвегия”, допълни водещата. След няколко разменени съобщения Фажр Якуб я поканил да му иде на гости, а Гери планирала това да стане по време на лятната почивка. „Проверих полетите и му писах – защо да не дойда сега. Така резервирах пътуване между 31 декември и 4 януари”, продължи да разказва водещата в предаването си.
Тя призна, че заминала напълно неинформирана и неподготвена за Бейрут, но за щастие с камера, с която заснела кратък филм за Фажр и живота му като бежанец.



Печка в бежанска квартира

„Аз съм палестинец от Дамаск. От 5 месеца съм в Бейрут. Наложи се да се преместя от Сирия заради войната. Унищожиха всичко”, разказва самият Якуб във филма на Гергана. Той преминал границата с Ливан само с една раница, в която носел документите за завършеното си образование във ВИТИЗ, лаптоп, документите на къщата си в Сирия и много малко дрехи. „Човек може да е много щастлив без да пълни живота си с вещи, ако има само покрив и хубави спомени”, разсъждава режисьорът, завършил класа на проф. Иван Ичев през 1994 г.
Якуб има 30 написани книги и успешна кариера в Сирия, но преди 5 месеца изоставя абсолютно всичко и бяга в Ливан, след като е успял да спаси дъщерите си в Норвегия, разказа Гергана Стоянова за своя състудент. „Като седнах в самолета и ми стана страшно”, призна водещата. Тя била посрещната в бежанска квартира от 200 кв.м., в която „все едно не са живяли хора от 30 години”, описа Гери. Щом влязла на 31 декември в квартирата, дори нямало ток, но я успокоили, че след малко ще дойде. „Печката, с която се отопляваха всъщност беше една метална тава пълна с въглени. Нямаха телевизор. В някои стаи имаше генератор. Но пък вижте каква хубава трапеза си направихме”, обрисува културния шок, който е преживяла водещата.
Едва щом стъпила в дома на Якуб разбрала, че той не е ливанец, а сириец, който бяга от войната. „На фона на това, което видях там са толкова нелепи нещата, с които се занимаваме ние”, сподели Гергана. Въпреки че не е имало телевизор и за миг домакините й не са изпуснали вниманието й. „Беше ми много интересно. Якуб не успяваше да ми преведе всичко, за което говореха. В един оживен разговор, го попитах какво обсъждат, а той ми каза: „Накъде върви света”.
След като посрещнала Нова година в малкото градче Сейдун, Гергана отишла и до самия Бейрут, заедно с палестинския си приятел. „Навсякъде имаше полицаи, които не може да снимаш”, сподели Гергана. Якуб й разказал подробно за разделението на Бейрут между християни и мюсюлмани и дори я завел на улицата, която служи за граница между двата конфликтни лагера. „Там имаше една 40-етажна сграда. Първо била под владение на християните и ако някой мюсюлманин навлезе в нея го хвърляли от покрива. След това станала владение на мюсюлманите, които правили същото с враговете си”, разкрива потреса си водещата.
Гергана сподели и прекрасните си впечатления от ливанската кухня. „Ядох истинска салата табуле. На техните дюнери добавят мозък, а баничките им са като пърленки, с много подправки и пълнеж по избор”, разказа водещата на готвача шеф Петров, който се оказа е живял в Бейрут в началото на 80-те.

Новогодишната трапеза в Бейрут

Стоянова сподели, че нейният приятел Фажр вече работи по три поръчки за документални филми, а тя ще му помогне да представи лентата си за бежанците на някой от българските филмови фестивали. „Според Якуб обаче нещата в Сирия няма да се оправят, защото цялата интелигенция вече е избягала. Той прогнозира, че родината му ще се раздели на три”, допълни част от сериозните си разговори с режисьора Гергана.
„Ако трябва да обобщя – това беше опасно-страшно-интересно пътуване, в което за мен луксът беше да имам легло”, завърши изключителната си история водещата на „Усещане за жена” Гергана Стоянова.

Станете почитател на Класа