Радио Варна празнува своя 79-ти рожден ден


Официалното откриване на радиопрограмата е през 1934 г. Началото е поставено на 9 декември с водосвет за успех на начинанието, след което започва пет часов концерт, излъчван на живо от зала „Съединение“. На Радио Варна са издадени държавно разрешение за строеж на предавател, а Международната конференция по честотите в Люцерн /Швейцария/ дава право за излъчване на средни вълни 235,1 м .
За старта на Радио Варна се стича цялата варненска общественост, присъстват висши държавни ръководители, като документални свидетелства за тържественото начало се пазят в Държавния архив на града, Музея за история на Варна, Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, Военноморския музей.

„Навлизайки в 80-та си годишнина, Радио Варна продължава да доказва не само, че “Традицията е модерна”, но и че в първата българска регионална електронна медия работят професионалисти, които освен обичта на верните си слушатели, печелят и признанието на своите колеги“, отбеляза с гордост Елица Виденова – директор на Радио Варна - БНР. „Доказателство за това е тазгодишната награда от Съюза на българските журналисти за седмичното обзорно предаване на Радио Варна “Позиция”, което беше отличено в категорията за отразяване на значими световни, национални и регионални проблеми, предизвикали широк обществен интерес, за творческа оригиналност и гражданска ангажираност“, уточни Елица Виденова.

Журналистите в Радио Варна винаги се стремят да отговорят на очакванията на своите слушатели. Затова, в ефира на радиото, наред с утвърдили се предавания като “Позиция” и много други, звучат нови рубрики и предавания, сред които са “Гравитация нула, “Отличен шест” и най-новата продукция, която зазвуча в навечерието на рождения ден на радиото - “Археология на фокус”. През последните години Радио Варна, изпълвайки със съдържание мисията си на обществена медия, се утвърди и като алтернативна културна институция в региона. Двата арт салона и Концертното студио ежедневно приютяват изложби, концерти, литературни срещи, а програмата „Криле за начало” вече втора година подкрепя талантливите деца и младежи в морския град.

Станете почитател на Класа