Путин закри РИА "Новости" и "Гласът на Русия"

Руският президент Владимир Путин подписа указ за ликвидиране на РИА "Новости" и създаване на нейно място на международна информационна агенция "Русия днес" ("Россия сегодня"). Закрива се радио "Гласът на Русия" ("Голос России"), а "Росийская газета" се реорганизира.
За генерален директор на държавно предприятие МИА "Русия днес" е назначен известният журналист и телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, който не крие симпатиите си към Путин.
Кисельов е зам.-директор на държавната радио-телевизионна корпорация. Указът е публикуван на сайта на Кремъл. Той определя за основна насока в дейността на новата агенция "да отразява в чужбина държавната политика на Руската федерация и обществения живот в Руската федерация".

Генералните директори на МИА "Русия днес" ще бъдат назначавани и освобождавани от президента, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Новата медия получава базата на бившата РИА "Новости" в Москва и нейното имущество, включително извън Русия, както и правата на учредител спрямо организациите, създадени от нея.

МИА "Русия днес" влиза в списъка на държавните стратегически предприятия и акционерни дружества, от който се изключва РИА "Новости".

Със същия указ държавният глава премахва радио "Гласът на Русия", чието имущество се прехвърля на МИА "Русия днес".

Премахва се и руският Държавен фонд за телевизионни и радиопрограми, чието имущество ще получи руската държавна радио и тв компания ВГТРК.

Ликвидира се Руската книжна палата, чието имущество получава ИТАР-ТАСС.

Реорганизира се в. "Росийская газета", в чиято структура се включва списани "Родина".

"Реорганизацията на РИА "Новости" и други държавни медии е насочена към намаляване на разходите и повишаване на ефективността", съобщиха от администрацията на Кремъл.

"Първият проблем е по-рационално използване на бюджетните средства, разпределени за държавни информационни ресурси. Говорим за намаляване, а не за увеличаване на техния размер", заяви ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, отбелязвайки, че бюджетните разходи през 2014 г. за тази дейност са намалени.

Станете почитател на Класа