В "Брюксел 1" по България Он Ер: Вивиан Рединг за британските мерки

Тази събота от 18 часа в предаването „Брюксел 1“ по телевизия и радио „България он ер“ с автор и водещ Милена Милотинова очаквайте:
Украйна не подписа договора си за асоцииране с Европейския съюз. Защо се случи това, колко беше голям натискът от Москва, какво загуби Украйна и спечели ли нещо с неподписването на споразумението? Какво ще донесе асоциирането с Евросъюза на Грузия и Молдова – това ще коментираме в предаването с бившия външен министър и бивш председател на ОССЕ Соломон Паси.

В разговора по скайп ще се включат журналистът Максим Бехар, който тази седмица се върна от Киев, където проевропейските протести продължават, и кореспондента на БНР в Москва Васко Михайлов.

Във втората част на предаването ще говорим за мерките, които британският премиер Дейвид Камерън оповести, за да ограничи емиграцията, най-вече от България и Румъния, и европейската реакция на всичко това. В студиото ще бъдат колегата Аспарух Йорданов – доскорошен кореспондент на телевизия България он ер в Лондон, и Татяна Томова – преподавател по социална политика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Ето и какво казва комисар Рединг по въпроса за британските мерки:

Вивиан Рединг: Свободното движение е фундамент за единния пазар. А единният пазар е нещо изключително важно и желано за Великобритания. Но трябва да се знае че единният пазар включва 4 свободи: свободното движение на капитали, стоки, услуги и хора. Или искате и четирите, или не искате нито една. Откакто Европейският съюз съществува, свободното движение и е една от четирите базови свободи. Има много бизнеси, хора, сектори във Великобритания, които печелят от него – банките, телекомите. Британските туристи също печелят от свободното движение – в България има цели британски села, хората купуват къщи там. Великобритания е на четвърто място по жители, които излизат извън границата към други европейски страни – броят им е 1 милион 400 хиляди. Свободното движение не е въпрос на преговори, докато си член на Европейския съюз и на единния пазар. Има много неща, които могат да се направят на национално ниво, за да се предотврати туризмът за социални помощи.


Станете почитател на Класа