„CANTATE JUBILATE“ на БНР чества 18 години с празничен концерт

Седмичното специализирано предаване за хорово изкуство на програма „Христо Ботев“ на БНР - „Cantate Jubilate“ празнува 18 години в ефира с празничен концерт, който ще се състои на 26 ноември /вторник/ от 19:30 ч. в Първо студио на обществената медия. Участници в събитието ще бъдат : формация „Юлангело“, вокален ансамбъл „Спектрум“ – носители на Голямата награда от конкурса „Нови гласове“ 2013 на БНР, хоровете „Ave Musica” и „Родина“, перкусионен състав „Art Libitum” и пианистката Ангес Данкова.

„Cantate Jubilate“ („Пейте и ликувайте“) днес е единственото предаване за хорово изкуство в националния ефир, което наследява от 1995 г. съществуващото до тогава „Хоров свят”. Екипът разшири музикалните хоризонти, като редом с актуалните събития показва най-доброто от европейската и световна изпълнителска практика на любителските и професионални хорове.

Авторската рубрика на диригента проф. Теодора Павлович - „Европа пее”, излъчва премиерно записи от различни чуждестранни фестивали и форуми, непознати за българските слушатели. Водещите Мануела Манчева и Александър Райчев запознават аудиторията с млади таланти в рубриката „Млад музикант“, срещат слушателите с именити творци от жанра в поредицата „Българските хорови диригенти“, като в отговор на огромния интерес създадоха традицията - концертни предавания с публика, в студията в БНР и Радио Пловдив.

„Продължаваме обичайната практика да каним и външни автори, които със своя индивидуален почерк внасят свежест във формата и съдържанието на предаването, търсим най-добрите образци във всички стилове в хоровото пеене“, признава Мануела Манчева, създател на предаването. „В последните години „Cantate Jubilate“ отвори вратите на много млади и талантливи музиканти да задълбочат познанията си в хоровото изкуство , като се докоснат до безценните архиви на „Златния фонд“ на БНР. Смятам, че това е успешния модел да се развива едно предаване – с опит и знания, обогатени с идеите и вдъхновението на бъдещите творци“.

През 2013 година, към завоюваните отличия от предаването „Cantate Jubilate“ се прибавиха две нови: Юбилейна грамота и почетен плакет за изключителен принос в утвърждаването и развитието на детския хор „Бодра песен“ от Шумен и Наградата за принос в организирането и провеждането на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“ в Поморие.

„Cantate Jubilate“ се излъчва в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР всяка сряда от 23:00 ч. до полунощ.

###

Станете почитател на Класа