Би би си и "Монд" за протестите в България

От няколко месеца гневни българи се събират да протестират пред парламента в София, като обвиняват правителството в корупция и настояват за неговата оставка, пише Би Би Си в кореспонденция от българската столица.

Последните демонстрации започнаха, когато новото правителство се опита да назначи противоречивия медиен магнат Делян Пеевски за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност през юни. Назначението му бързо беше оттеглено, но протестиращите отказват да изоставят кръстоносния си поход за прочистване на българската политика, отбелязва авторката на материала Ема Джейн Кърби.

Предишното правителство падна след протести, предизвикани от най-различни причини, включително високите сметки за електричество и ниските пенсии. Но сега хората протестират заради корупцията сред политическия елит, съмнителните връзки между управляващите и бизнеса и заграбващите властта олигарси, се казва в кореспонденцията.

В края на октомври студенти внесоха нов импулс в битката, като предприеха окупация на Софийския университет. Близо 500 от тях сега протестират в аудиториите с искане за оставка на правителството. Те наричат своето движение "Морална революция".

Над три четвърти от хората в България подкрепят общите протести. Със своите тъпани и високоговорители демонстрантите отправят същото - макар и по-ясно доловимо - послание, което Европейският съюз отправя към политическия елит на страната през последните седем години, се изтъква в статията на Би Би Си. Въпреки обещанията за стимулиране на икономиката и създаване на повече работни места изглежда съмнително управляващата коалиция да изкара пълен четиригодишен мандат, а анализатори прогнозират предсрочни избори напролет. Но при положение, че всички политически партии в момента са еднакво презирани от избирателите, остава открит въпросът кой ще може да управлява България, пише в заключение авторката на кореспонденцията.

Междувременно репортаж от столицата публикува и френският в. "Монд". В София от 160 дни се протестира като на театър, пише в публикацията, озаглавена "Активистите на "българската пролет" осъждат корупцията на властта".

Статията разказва за някои от най-зрелищните протестни акции и отбелязва, че протестиращите "предпочитат въображението пред насилието".

Изданието описва причините за протеста и посочва, че оглавяваното от социалистите българско правителство разчита на подкрепата на партията на гражданите с турски произход и на ксенофобската партия "Атака". "Монд" допълва, че силата на протестите е отслабнала, но въпреки това те не престават. Споменава се и за организираните от правителството контрапротести.

"Протестите засягат най-вече средната градска класа и не успяват да разширят социалната си основа", пише "Монд".

Станете почитател на Класа