Руската търсачка Yandex обвинява Google в нелоялна конкуренция

Иля Сегалович – изпълнителен директор на една от най-големите търсачки на територията на Руската федерация - Yandex, открито отправи обвинения към Google за злоупотреба с доминиращото й положение в глобалната мрежа, като при показването на резултатите при търсене американската компания заглушава и изключва конкурентите си в киберпространството.
От своя страна Сергей Брин, един от двамата основатели на Google, се опита да отмести фокуса на нападките, като побърза да дефинира най-големите заплахи за свободата и цялостта на интернет като цяло. На първо място според него са тоталитарни режими – сред тях тези в Китай и Иран, както и закони като SOPA и PIPA. И класифицирайки новите виртуални опасности, той добави към тях Apple и Facebook заради ограниченията от страна на тези компании, които контролират какъв софтуер може да бъде използван на техните платформи.
Не бива да забравяме, че сред критиките към самата Google е и темата за личните данни на потребителите. Казусът принуди компанията да промени политиката си относно съхраняването и употребата на личните данни и да обяви нови общи условия за ползване на всички нейни услуги. Общоизвестен е фактът, че Google, притежаваща много лични данни на своите потребители, е била принуждавана да ги предоставя на щатските власти.
Въпросът днес е дали е възможен ефективен контрол над интернет от страна на които и да е икономически или политически субекти. Засега е ясно, че това изглежда абсолютно невъзможно. Но правителства или частни фирми могат да се превърнат в най-голямата и непосредствена заплаха за World Wide Web.

Yandex vs. Google в цифри

Не е тайна за никого, че търсачките Yandex и Google са в позиция на жестока конкуренция. Генералният директор Аркадий Волож определи дори отношенията като близки до състояние на война. А повод за напрежение определено има. Изключвайки възможността за търсене чрез Yandex в руската си версия на браузъра Chrome, Google на практика направи така, че делът на Yandex падна до 63%. Разбира се, глобално погледнато, това е незначителна загуба за руските потребители. Но в перспектива като тенденция Yandex са категорични, че не мислят да се предават.
Според данните за търсенето през най-популярния браузър Firefox и Opera през 2009 г. Yandex отбелязва 58,9% пазарен дял, когато към момента Google взима 23,4%. През 2010 г. Yandex скача до 64,6%, а Google отбелязва лек спад, спускайки се до 22%. 2011-а се превърна в година на загубите за Yandex - руснаците се оттеглиха до 60,8%, а Google повдигна дела си до 25,4%.

Винаги има първи път

За първи път Yandex бе блокирана пред 2007 г., а след като проблемът бе преодолян, тя трябваше да раздели приходите си от търсене в зависимост от количеството на кликванията. Сред поводите за надигащата се конфронтация бе несъмнено пускът на новата услуга на Google – Goggles. След старта в САЩ на т. нар. фототърсене чрез смартфоните „Андроид“ - като услугата позволява това да става чрез заснети обекти, нововъведението бе решено да бъде интегрирано първо в Русия и Чехия. Yandex заподозря Google в сключване на негласно споразумение с производителите Samsung и LG, за които именно тя се явява ексклузивна търсачка за смартфоните на тези компании.
Анализаторите са категорични: сред определящите фактори за спада на Yandex своя значителна роля изиграха популярността на браузърите Chrome и ОС Android, които пък от своя страна вдигнаха пазарния ръст на Google в Русия и отнеха този на руския играч.

Борба за сфери на влияние

Както вече е кристално ясно, Yandex и Google се конкурират не само в категорията „Най- добра търсачка“ и не само в рамките на интернет пространството. По всичко личи, че вече говорим за сфери на влияния. Google убедително обединява всички свои услуги, оптимизира ги и ги интегрира между самите тях. Излизането на мобилните операционни системи бе една убедителна крачка по пътя към тотален монопол. А и това е много удобно – синхронизацията между акаунтите позволява веднага потребителят да използва през своя смартфон всички възможности, които му дават Google, Google+, картите и целият набор от разнообразни приложения.
От своя страна Yandex излезе на международната сцена, като пусна своя търсачка портал в Турция. Сайтът yandex.com.tr предлага не само търсене, но и паралелни информационни услуги. Руската компания си партнира много добре и със своя чешки аналог – портала Seznam, който се утвърждава като лидер в своята страна независимо от присъствието на Google. На сайта бе пуснато търсене чрез видео – софтуер, разработен от Yandex. Руснаците направиха и свое партньорство с Полша, още повече че интеграцията между езиците не е трудна. Именно в Полша Google заема над 95% от пазара и конкуренцията ще бъде непоносимо тежка за американската корпорация. Сред настъплението е и разкриване на представителство на компанията в Швейцария, която ще координира стратегията за пазара.
Yandex подписа с Nokia и Samsung за предоставяне на търсеща услуга през смартфоните на тези компании, които стъпват на руския пазар. Проведоха се и разговори с Аpple, за които ще бъдат разработени специални търсещи приложения за iPhone и iPad . Остава надеждата за руската компания, че Yandex ще се появи и на Android, като ще започне да си партнира с руските компании, опериращи на руския пазар.
"Успехът в бъдеще определено ще зависи от това, в чии ръце е контролът върху доставчиците за платформите. Битката ще се води и чрез мобилните телефони и браузърите", обобщи Иля Сегалович, изпълнителен директор на Yandex.
Той посочи, че Москва не си позволява да предприема агресивни ходове срещу интернет фирми, и добави, че правителството се стреми да бъде доста неутрално и позитивно по отношение на свободата в киберпространството.
В заключение, явната доминация на Google на пазара за търсене в Европа е повод за начало на дискусия и повдигането на множество антитръстови въпроси, но е важно да бъде осъзната перспективата след време Yandex също да се изправи пред същите обвинения или натиск и в Русия след време.

Станете почитател на Класа