Любо Денев със световна премиера у нас

Световната премиера на симфоничната поема “До Чикаго” на Любомир Денев ще събере довечера в зала „България” елитна публика. Многобройните почитатели на композитора ще се насладят на великолепното изпълнение на Софийската филхармония под диригентството на японеца Шунго Морияма. В програмата са включени още „Картини от една изложба” на Мусоргски и Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор на Чайковски със солистка талантливата цигуларка Юми Канзаки от Япония.
„До Чикаго” е произведение, типично за разчупения и ефектен стил на Любомир Денев. Не случайно той е признат за най-големия БГ познавач на джаза. Музиката му е изпълнявана в много страни на Европа, в Скандинавия, Мексико, Турция, Индия, Русия, Канада, САЩ, Китай и Египет. Любомир Денев е възпитаник на легендарния български диригент Константин Илиев, в чийто клас завършва Държавната музикална академия. Посещава диригентски курсове на Фр. Ферара в Сиена, Италия, и Ед. Даунс в Холандия, курс по композиция на проф. А. Виеру. Дирижирал е всички водещи български симфонични оркестри и е регистрирал премиерни изпълнения и студийни записи на много съвременни български и чужди творби, част от които са издадени и на CD в България, Италия, САЩ (Concоrd CA в USA). Като джаз пианист свири на международни фестивали в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Германия, Португалия, Франция, САЩ, Холандия, Норвегия. През 2009-а композиторът е поканен да твори в Международния културен център „Вила Конкордия“ в Бамберг – Германия, с едногодишна стипендия на министерството на културата на Бавария.
Творчеството му е изцяло регистрирано в БНР и БНТ, частично е издадено на дългосвирещи плочи, касети и CD. БНТ засне 2 филма за Л. Денев ¬ “Музиката, която правя” (2000 г.), “Клубът на тишината” (от поредицата „Умно село“ – 2005 г. ), излъчени многократно по Канал 1 и БНТ-сателит. Мюзикълът “Законът на джунглата” е изпълнен в университетски център “Сен Дени” в Париж през 1993 г., а с “Не-напразни усилия на любовта” Благоевградската камерна опера гостува за откриването на Новия Вердиев театър в Кайро. Любомир Денев е носител на много международни награди. Присъдена му е и Наградата “София” за мюзикъла “Законът на джунглата”. През 2001 г. става носител на „Аскеер“ за театрална музика. На 12 април Софийската филхармония кани да почетем паметта на големия български композитор Александър Райчев, който тази година щеще да навърши 90 години. С изпълнението на неговата Симфония № 6 „Литургична” филхармониците отдават заслужена почит за безспорния му принос към българската музикална култура. На диригентския пулт ще застане постоянният гост-диригент Никола Джулиани, Италия. Във втората част на концертната вечер ще се изявят „Трио Атанасов”, Франция, които ще са солисти в Концерт за пиано, цигулка, виолончело и оркестър от Бетовен. Билетите са в продажба на касата на Софийската филхармония в концертен комплекс „България”, както и онлайн на ticketplus.bg

Станете почитател на Класа