Лари Кинг сяда отново в стола на водещия

Телевизионната легенда Лари Кинг (Лари Харви Зайгър) се завръща на телевизионния екран. След 25 години в ефира на CNN и оттеглянето си от новинарската медия американският тв журналист сяда отново в стола на водещия пред тв камерите. Сега Лари ще работи за телевизионната мрежа Ora.tv, която ще се разпространява в интернет и е финансирана от мексиканския милиардер Карлос Слим.
Създаването на цифровия телевизионен канал е поредното доказателство за интересите на Слим в телевизионно съдържание и медии. Ora.tv ще има в програмата си различни според времетраене и жанрова насоченост шоута и оригинална продукция, които ще бъдат разпространявани дигитално чрез интернет стрийминг и ще може да бъдат гледани през компютри, телевизори и мобилни устройства на територията на САЩ, Латинска Америка и във всички останали точки на света, като няма да се ползват традиционните системи за разпространение на телевизионен сигнал.
"През следващите няколко години имаме възможността да изградим голяма марка на медийния пазар“, бе първият коментар, който направи Джон Хаусман, който е назначен от Карлос Слим за главен изпълнителен директор на мрежата.
Ora.tv – която буквално се превежда „час“ от испански и италиански - ще бъде добро допълнение в портфейла на империята на Карлос Слим, който има славата на един от най-богатите хора в света. Неговата компания America Movil, която е най-голямата компания в Латинска Америка за безжичен интернет, ще бъде единственият финансов донор на тв мрежата. Засега размерът на инвестицията все още не е оповестен.
Карлос Слим е основен и крупен играч на пазара на платената телевизия в Латинска Америка, но той не успя да навлезе в Мексико, защото там правителството успешно възпрепятства неговите намерения. Сега интернет разпространението на Ora.tv ще го върне отново в играта.
В отговор на въпроса дали телевизионната мрежа ще създава и специални видеореклами за America Movil, г-н Хаусман отговори: "Това не е било обсъждано на този етап в хода на нашите бизнес срещи и постигнати договорености“. Към момента се финализират сделки с потенциални дистрибутори на мрежата Ora.tv. Изпълнителният директор Хаусман поясни, че в стратегията на новата интернет телевизия е планирано масирано проникване на международните пазари чрез постигане на договори за франчайзинг, чрез които ще бъде налаган новият медиен бранд.
По думите на Джон Хаусман, Ora.tv ще бъде подкрепена от големи рекламодатели, като няма да бъде пристъпвано към набиране на абонаменти. Точна дата за стартиране засега не е набелязана, но преминаването в оперативен режим се очаква да стане съвсем скоро.
Ексклузивно Лари Кинг, който е сред основателите на мрежата, призна, че неговата нова програма отчасти ще прилича на знаменитото шоу Larry King Live, което се излъчваше в ефира на CNN от 1985 г. до 2010 г., а след това бе заменено от Piers Morgan Tonight в началото на миналата година.
Лари Кинг призна, че от момента на свалянето на неговото шоу от ефира на световния новинарски лидер CNN, той чувства професионална неудовлетвореност от това, че пропуска да покаже големи теми и да разкаже значими истории. „Сблъсквам се с хора буквално всеки ден, които ми казват, че им липсва както моето шоу, така и аз самият. "
Миналия месец Кинг, който е на 78 години, официално се раздели с новинарския канал, за да може да се ангажира с Ora.tv. Той подчерта, че запазва своя респект към управляващия мениджмънт на CNN. „Когато влакът стигне до последната спирка, вие знаете, че трябва да слезете от него“, така метафорично той обобщи раздялата си с медията.
Изпълнителният директор на Ora.tv Джон Хаусман изрази увереността си, че всекидневното шоу на Лари Кинг ще направи бум сред аудиторията. От своя страна Лари Кинг потвърди информацията, че съпругата му Шон също ще бъде включена със своя продукция и най-вероятно ще прави лайфстайл шоу, в което ще интервюира известни личности от света на модата, арт сцената и музиката.
Ora.tv се причислява към редица компании, които си поставят за цел да обхванат нарастващия брой на виртуалните потребители, които са в глобалната мрежа, и комуникират чрез компютри, таблети, мобилни устройства и телефони, интернет телевизори. Каналът ще се изправи в пряка конкуренция с играчи, които започват все повече да разработват оригинално уебсъдържание, сред които е и Google, която създава десетки видеоканали, предоставящи видео по заявка – стъпка, която бе последвана и от YouTube. От своя страна Netflix и Hulu също започнаха да продуцират и да създават своя оригинална телевизионна продукция, а по всичко личи, че и Amazon се позиционира в новото развитие на бизнеса.
Милиардерът Карлос Слим притежава дялове в редица медийни компании, включително и The New York Times Company. Според признанията на Лари Кинг партньорството между двамата започва от среща през 2010 г., когато тв журналистът е поканен да говори пред студенти, които са селектирани за стипендии от благотворителната организация на Слим. След време Карлос гостува и в шоуто на Лари Кинг, а през февруари 2011 г. семейство Кинг са сред специалните гости по време на откриването на Музей на изкуствата в Мексико, собственост на магната.
Карлос Слим, който отказва да дава интервюта или да коментира създаването и старта на новата тв мрежа, все пак направи кратко изявление, в което посочва, че бизнес моделът на начинанието е правилен, екипът е изключително талантлив и има потенциала да бъде лидер в индустрията, като и да допринесе за това, Ora.tv да се позиционира като водещ канал в сегмента цифрова телевизия, която медийна категория тепърва ще бъде в екстремален растеж.

Станете почитател на Класа