Световният форум на българските медии ще се проведе в Букурещ

Букурещ е поредната световна столица, която е избрана за домакин на традиционната осма среща на българските медии, организирана от Асоциацията на българските медии по света и БТА. Уникалният по рода си медиен форум, който обединява представители на български вестници, списания, радиа, телевизии, електронни издания от чужбина и България, ще се проведе от 16 до 20 май.
Темата тази година е „Медиите между регионалното и глобалното“, като сред акцентите на дискусиите са и промените в медийната среда у нас и по света; начинът, по който българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата; регионалните медии; връзката медии, бизнес, култура, книжовност, духовност.
Генералният директор на БТА – Максим Минчев, мотивира избора за провеждането на световната среща в Румъния така: „По мнението на много хора, именно северната ни съседка е близката непозната. Оказва се, че от всичките наши съседи, българите най-малко познават Румъния, която през последните 20 години е държавата, с която вървим заедно по стратегически пътища, като изграждането на демократичното общество, членството в НАТО и ЕС“.
Максим Минчев изрази надеждата си, че през тази година успешно ще бъде преодоляна и последната европейска бариера, която ще се увенчае с влизане в Шенген.
„Сред мотивите ни да проведем световната среща в Румъния е и фактът, че там имаме сериозна българска общност, като по официални данни българите са над 10 000 души, а в непосредствена близост до Румъния е и Молдова, където са бесарабските българи“, посочи още Максим Минчев.
Сред основните партньори на медийната среща са: Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“, Съюзът на артистите в България, Народният театър „Ив. Вазов“, Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий", СЕМ, Съюзът на телевизионните продуценти.
„За нас е чест и гордост, че поредната среща на българските медии ще бъде в Румъния“, отбеляза посланикът на Румъния у нас Н.Пр. Антон Пакурецу. „Ние гледаме на вас като на специален партньор в региона и ЕС. Мостовете между нас са от хилядолетия и са за хилядолетия“, подчерта посланикът.
По време на медийния форум в партньорство с Националната библиотека ще бъде представена специална експозиция „Български възрожденски периодичен печат в Румъния“. На нея ще бъдат показани почти всички вестници и списания, които са излизали по време на Възраждането, посочи директорът на институцията проф. Боряна Христова. Куратор на експозицията е популярният фотограф Иво Хаджимишев.
„Нека гледаме на Румъния като на страна, приютила най-големите личности на България и в момента участието ни в тази среща е като хъшовско участие. Румъния отново ще приюти цвета на нацията ни в рамките на този форум“, заяви председателят на САБ – Христо Мутафчиев. „Решил съм да се отдавам все повече на каузи, като така се доближим до духа и делото на хъшовете. Културата и образованието не биват да бъдат делени – те са едно цяло. Мисля, че можем да бъдем полезни на поколенията и сме длъжни да ги възпитаваме в дух. Като председател на САБ заставам зад тази кауза с цялото си сърце – да се борим с бездуховността в България и с всички форми извън държавата ни“, емоционално обобщи Мутафчиев. По думите му в момента все повече български творци работят в Румъния и много пиеси се поставят там, като предстои премиерата в Браила на пиесата на Христо Бойчев „Оркестър „Титаник“. Тя е режисирана от Бина Харалампиева.
По време на световната среща на българските медии ще се състои и премиера на най-новия филм на режисьора Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда”.

Станете почитател на Класа