Google отчита растеж на дисплейната реклама

Google Inc., която отдавна бе разпозната от маркетолозите като добър играч с успешни продажби на уебсърч текстови реклами, планира диверсификация на приходите си благодарение на интереса към онлайн дисплейната реклама.
Интернет гигантът вече се радва на високи продажби на дисплейни търговски съобщения, които се пласират в притежавания от компанията сайт за видеосподеляне YouTube и още хиляди платформи в глобалната мрежа, но не и в пространството на самата търсачка. Ставките за появяване на дисплейна реклама на началната страница на сайта за видеосподеляне се движат в границата $500,000-$1 милион на ден. За американската компания именно тази форма се превърна във втория най-голям генератор на приходи, следвайки резултатите на кратките текстови реклами, които се появяват успоредно с резултатите от Web търсенето.
Дисплейните реклами са формати, които освен основен текст съдържат графични, звукови или видеоелементи, лога, снимки или изображения, във всякакви варианти и форма. Дисплейната реклама може да бъде показвана и като уеббанери.
В зависимост от варианта на създадения формат показването на рекламата може да е видимо или адаптирано за определени устройства.
Главният изпълнителен директор на Google Лари Пейдж заяви: „Растежът в продажбата на дисплейни реклами на компанията се ускорява главоломно и към момента нашите очаквания са, че ще бъдат генерирани $5 млрд. за годината, което е повече от 10% от общите приходи на Google.
Google си поставя за цел да превърне онлайн дисплейната реклама в свой значим бизнес, за да отнеме пазарен дял от дългогодишните лидери Yahoo Inc. И AOL Inc.
Търсачката предлага различни улеснения за рекламодателите. Самата форма предлага удобен и лесен начин за създаването на атрактивни мултимедийни търговски съобщения в стандартни формати за съдържание в интернет, които успешно привличат вниманието на аудиторията. Google дава възможност също така да се създават уникални дисплейни реклами без допълнителни разходи заради възможността маркетинговите проекти да се обслужват от експертите на самата компания рекламодател. На практика само за няколко минути може да бъде готова рекламата, с персоналните послания, изображения и параметри на бранда или продукта.
Google ще работи в сътрудничество с лидери сред рекламните агенции, като iProspect Aegis Group PLC, която представлява рекламодателите като Gap Inc. и Bristol-Myers Squibb Co.
Миналата година iProspect отделиха за реклама в Google 340 млн. долара, което е 70% от общите инвестиции в дигиталната реклама в САЩ, които възлизат на $485 милиона. Това е увеличение с 240 млн. долара, или 65% ръст на годишна база. Рекламните инвестиции за дисплейна реклама към Google са нараснали два пъти, което е активна и динамична тенденция в сравнение с тренда на приходите за сърч рекламата.
За времето от 2007 г. до днес Google е вложил повече от 4 милиарда долара за придобиването на дисплейни технологични компании като AdMob, която позиционира реклами на мобилни устройства.
Възходът на Google в онлайн дисплейната реклама идва на гърба на неволите, сполетели Yahoo и AOL, които се борят да запазят рекламодателите си щастливи заради пренасочването на интернет потребителите масово към други сайтове, включително Facebook.
Изпълнителният директор на Google Нийл Мохан заяви: „Световният обем на дисплейния рекламен пазар се изчислява на 25 милиарда долара, като той има потенциала да се разрасне в пъти повече.“
Повечето от печалбите на Google в областта на дисплейната реклама се основават на услуги, които помагат на рекламодателите да купуват по-евтини реклами, с т. нар. остатъчен ресурс, които достигат до широка аудитория в интернет, в това число и до платформата на мобилните устройства. Това, че Google е инвестирал много повече от другите си съперници в тази област, му дава реална преднина и го прави ефективен конкурент с предимство“, обясни Даниел Кабие - главен изпълнителен директор на Digitaria - дъщерна компания за цифрова реклама, собственост на WPP PLC.
Google осигурява добрите си приходи, като помага на повече от 2 милиона онлайн издатели като Time Inc. да пласират дисплейни реклами на техните сайтове. Компанията също така събира такси и от услугата на автоматизирания пазар Google DoubleClick Ad Exchange, който стартира през 2009 г. и все повече се превръща в доминиращ играч в индустрията. Сред клиентите й са Microsoft, General Motors, Coca- Cola, Motorola, L' Oréal, Palm, Inc, Apple Inc., Visa (САЩ), Nike, Carlsberg.
Интернет гигантът използва инвестираните средства, за да разработи специални инструменти за рекламните агенции, като Publicis Groupe SA и Omnicom Group Inc., които са изключително ефективни за закупуване на рекламно пространство в интернет в автоматичен режим.
Google също така продава дисплейни реклами в YouTube, където ставките за появяване на началната страница се движат в границата $500,000-$1 милион на ден.

Станете почитател на Класа