Отбелязват подем на рекламните инвестиции

След като голяма част от маркетинг мениджърите трябваше да орежат бюджетите, на фона на спада на доверието на бизнеса, индустрията вече планира своите инвестиции в рекламата с нагласата, че се вижда изходът от икономическия мрак.
IPA, който обединява 250 водещи рекламни агенции във Великобритания, излезе с годишен доклад, според който четвъртото тримесечие на 2011 г. индикира съвсем ясен подем на рекламните инвестиции. Предстоящото провеждане на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. е едно от ключовите обстоятелства, обуславящи нарастването с 19% на рекламните бюджети, декларирано от рекламодателите.
"Все пак компаниите трябва да са предпазливи и в готовност за трудни времена занапред“, обяснява Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. "Един от акцентите в стратегиите за годината е съхраняването на разходите за реклама за текущата година, за борба с евентуалните последици от икономическите сътресения на световната икономика."
През 2012 г. рекламните инвестиции в традиционните медии и особено във вестниците ще се реинвестират и пренасочват към уебпространството и сърч маркетинга. Бюджетите за директен маркетинг, интернет магазините и онлайн промоциите все повече ще се увеличават.
Разходите за реклама често се разглеждат като водещ индикатор, улавящ по-широките икономически тенденции. Ето защо финансово-аналитичната компания Markit, опирайки се на регистрирания подем в резултатите за четвъртото тримесечие на 2011 г., очаква през първите три месеца на годината решително възвръщане към умерени стойности, близки до нивата отпреди началото на рецесията.
"Това, с което свикнахме през последните месеци - рестрикция на рекламните бюджети, вече е преживяно“, уточни Никола Менделсон, президент на IPA и изпълнителен председател на лондонската агенция Karmarama. „Тези компании, които свиха рязко маркетинговите си бюджети по време на рецесията, пострадаха много повече от онези, които не постъпиха така.
Изпълнителният директор на световния лидер WPP сър Мартин Сорел заяви, че съвсем скоро ще предприеме увеличение на екипа си, като ще бъдат наети 1300 нови експерти за компанията, което е близо 10% от сегашния персонал. „Заложеният ръст на продажбите от 4% за тази година преди време изглеждаше налудничаво, но днес прогнозата ни е съвсем реалистична“, оптимистично обобщи Сорел.
Сред по-умерените представители на бранша е Кевин Робъртс, главен изпълнителен директор на Saatchi & Saatchi. "Моето усещане е, че предстои един продължителен период на несигурност", посочи той. "Затова аз ще бъда предпазлив в обемите на рекламните инвестиции и съветвам това да направят и повечето колеги от бранша“, заяви Робъртс.
Според Мартин Сорел предстоящите президентски избори в САЩ, които ще се проведат през есента, ще подсигурят за американския рекламен пазар рекламни инвестиции в обеми от около $3 млрд. до $4 млрд.
"Ние ще се радваме на две силни положителни тенденции", обясни шефът на най-голямата маркетингова група в света по приходи, която притежава международните лидери в рекламата, сред които Ogilvy & Mather , JWT и GroupM. Това са новите ни клиенти, които са част от разширяването на развиващите се пазари и правилната стратегия на „консервативните“ компании, които балансирано инвестират в изграждането и лансирането на марките.
От своя страна Световната федерация на рекламодателите (WFA) публикува резултатите от последното си проучване, според което най-големите рекламодатели в света все повече се насочват към search рекламата.
Според 36 от големите мултинационални компании, които представляват най-големите рекламодатели, все повече водещите брандове започват да увеличават дигиталните си бюджети. Нещо повече – самите агенции, които са пласирали инвестиции на глобални марки за повече от $33 млрд., сами започват да усъвършенстват подхода си към рекламата и маркетинга към всички канали.
Въпреки че половината анкетирани признават, че все още използват своите медийни агенции за платено търсене в регионален или глобален мащаб, броят на рекламодателите, които работят с единна международна агенция за търсене, се е удвоил до 23% през 2011 г.
Стефан Лоерке – управляващ директор на WFA, заяви: "Платеното търсене е мощна платформа за марките и 84% от нашите членове планират да увеличат инвестициите си в този рекламен формат. Все пак това може да бъде оптимизирано и да стане още по-ефективно за членове WFA, ако има по-голяма прозрачност и яснота между собствениците на медии и агенциите."

Станете почитател на Класа