Най-големите сайтове в света подкрепиха протеста на Уикипедия

Редица водещи интернет компании начело с Google Inc. изразиха своята солидарност с протеста на Уикипедия, редом с хиляди уебсайтове, които се присъединиха към каузата на свободната енциклопедия, предприемайки действия за срочно самоизключване от глобалната мрежа като израз на несъгласието им с готвените драконовски планове за борбата с пиратството.
Все пак световната търсачка изключи възможността да заложи във виртуалното пространство черен бланк върху собствената си платформа, подобно на Уикипедия, но преаранжира началната си страница в знак на безапелационната си подкрепа.
Сред световните компании, декларирали съпричастността си, са и Mozilla, Reddit и WordPress. Сайтът за социални новини Reddit.com се присъедини, като замълча за 12 часа, но повечето компании бяха съпричастни през цялото денонощие с призив към Конгреса: "Не цензурирайте Интернет!" Дик Costollo, главен изпълнителен директор на Twitter, уточни, че се противопоставя на законодателството, но и дума не може да става социалната мрежа да преустанови работа. Въпреки подкрепата към законопроекта от страна на филмовата и музикалната индустрия неговите противници - интернет компаниите, като Facebook, Yahoo, Twitter, Ebay и AOL, са единни, че той ще навреди на индустрията и правото на свобода на словото.
Острата реакция идва в отговор на готвения законопроект от Конгреса на САЩ, който залага крути мерки срещу онлайн пиратството, в защита на интелектуалната собственост, който трябва да парира всички форми на нелегално консумиране на аудио-визуални продукти онлайн, като делегират на медийните компании правомощията да закриват уебсайтове – нарушители на техните авторски права.
"Ако бъдат приети текстовете, ние считаме, че те ще навредят на свободата в глобалната мрежа и ще дадат шанс за използването на инструменти за цензура на международни сайтове на територията на САЩ“, декларираха от Wikimedia Foundation – администратор на енциклопедията, която обяви решението си за информационно затъмнение, след като „за“ това се обявиха 1800 нейни редактори и външни автори.
От Белия дом изразиха своята ангажираност да обединят усилията си с Конгреса в битката с интернет пиратството и нарушаването на права, но считат, че това не трябва да бъде за сметка на ограничаването на свободата на словото, накърняването на неприкосновеността на личния живот и навлизането на иновациите в глобалната мрежа. Администрацията на Обама недвусмислено заяви, че може да се възползва от правото си на вето, ако е необходимо.
Вместо достъп до статиите в Уикипедия посетителите на сайта виждаха черно-бялата страница с посланието: "Представете си един свят без свобода на знанието." На сайта бе публикуван линк, указващ информация за двата законопроекта на Конгреса, и детайли за връзка със американските законодатели.
Приблизително 100 милиона души се счита, че са били засегнати от ограничаване на достъпа до съдържанието, което се превърна в изключително важен инструмент за бизнеса и студентите.
Уикипедия разполага с 90 000 активни потребители – редактори на съдържание в свободната енциклопедия. От фондацията администратор се надяват, че броят им ще нарасне след активирането на новите инструменти за редактиране и обновяване на софтуера.

Станете почитател на Класа