64% от българите постят на Бъдни вечер

Коледните традиции са спазвани от мнозинството от българите. Данните са от специално социологическо проучване, провеждано от ББСС „Галъп интернешънъл”
Според резултатите от традиционните предколедни социологически проучвания на ББСС „Галъп интернешънъл” българите са домошари що се отнася до отбелязването на Бъдни вечер и Коледа. Огромното мнозинство – 80% от анкетираните тази година заявиха, че ще посрещнат Рождество Христово у дома със семейството и/или най-близките си приятели. Данните от настоящото проучване разкриват не само къде, ами и по какъв начин сънародниците ни традиционно празнуват тези дни.
Най-популярният обичай, свързан с Бъдни вечер и Коледа, е украсяването на дома с коледна елха или борче. Тази традиция спазват 79% от запитаните пълнолетни българи. Най-стриктни са българите до 40-годишна възраст – например в групата 18-25 г. делът на украсяващите елха е 93%.
В последните години с навлизането на екологичните идеи и начин на живот българите започнаха да се замислят за по-природолюбиви начини за украсяване на дома с коледно дръвче от сдобиването с отсечена елхичка или борче, които ще загинат след празниците. Това доведе до сериозен бум на употребата на изкуствени коледни елхи. Днес те са популярни сред мнозинството от българите, които украсяват дома си с елхичка – 57% от българите са купили изкуствени дръвчета вместо отсечени.
Все пак една трета от българите продължават да избират отсечено коледно дърво за дома си. Повече привърженици на отсечените елхи откриваме сред жителите на селата и на столицата. Най-добрата от екологична гледна точка, но и най-скъпа опция е сдобиването с жива елха или борче, засадени в саксия. 6% от българите заявяват, че украсяват дома си с такова коледно дръвче. Логично, процентът е по-висок сред българите с материален статус и доходи над средните.
Поднасянето на питка с паричка или други символи за здраве и късмет на Бъдни вечер е вторият по популярност обичай, свързан с Рождество Христово. 78% от българите всяка година чупят парче от питката с надеждата да намерят паричката, която да им донесе здраве. Тази традиция е най-популярна сред жителите на малките градове и столицата, висшистите, българите между 18-25-годишна възраст, тези със средни и над средните за страната доходи и материални възможности.
Коледните пости в последните 40 дни преди 25 декември се спазват от относително малък процент от населението. 9% от пълнолетните българи заявяват, че спазват ограниченията за консумация на месни и млечни продукти преди Рождество Христово. Повече постещи откриваме сред дамите (12%), българите над 55-годишна възраст (12%) и населението с доходи над средните (13%).
Въпреки относително малкия дял постещи през целия период на Коледните пости, почти две трети от населението се ограничават от месо, месни и млечни продукти поне на Бъдни вечер. Друга традиция, спазвана от малко над 60% от българите, е обичаят масата от Бъдни вечер да не се вдига през нощта между 24 и 25 декември.
Следващата седмица очаквайте продължение по темата – най-популярните новогодишни обичаи у нас.

Изследването е проведено през първите дни на месец декември, национално представително е и обхваща 1009 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Станете почитател на Класа