Интернет филмовите услуги в битка за пазарен дял с традиционните медии

Филмовите фенове във Великобритания, в ролята си на потребители на съдържание, ще бъдат обект на острата търговска война, която се задава през следващата година и ще се разрази между роящите се онлайн дигитални филмови портали, от една страна, и традиционните търговци на дребно и медийните групи, които имат в портфейлите си огромен списък от продукция на холивудските студия.
Анонсираното намерение от Netflix, че започва да предоставя на потребителите абонамент за своята онлайн услуга през 2012 г., анализаторите тълкуват като обстоятелство, което ще стимулира конкуренцията в малкия засега, но бързо нарастващ пазар на филмови услуги.
Освен Netflix и подкрепяният от Amazon друг играч на пазара Lovefilm – който предлага домашно видео, игри, DVD под наем и стрийминг в мрежата за клиентите си във Великобритания, Германия и Скандинавия, влиза в битка срещу гиганта British Sky Broadcasting за правата на най-новите филмови заглавия.
В същото време редица предплатени услуги, сред които предлаганите от най-новия сайт на водещата британска ентъртаймънт верига HMV - стартирал тази седмица, както и придобитият Blinkbox от Tesco се опитват да привлекат зрители чрез въвеждането на ултрамодерен хардуер, който е съвместим с iPhone и IPAD на Apple, както и конкурентните PlayStation3 на Sony и Xbox 360 на Microsoft.
По данни на IHS Screen Digest във Великобритания само 2% от зрителите гледат телевизия онлайн. Непрекъснато нараства делът на зрителите, които се насочват обаче към паралелни услуги в мрежата. Анализаторите са убедени, че все по-голямото интегриране на мултимедийните устройства за потребяване на интернет видеосъдържание – телевизия, видео и филми, катализират устойчивата тенденция на нарастване на консумиране на съдържание по поръчка и стрийминг на филми.
Очаква се до края на последния месец на годината iPlayer, Blinkbox и Lovefilm да бъдат вече съвместими с Xbox. И още едно важно обстоятелство, което пряко ще окаже влияние на филмовия дигитален пазар - през следващата година на Острова стартира Google TV - дълго отлаганият джойнт венчър между BBC, ITV, Channel 4 и 5, BT, TalkTalk и Arqiva, която ще предоставя богат спектър от интернет видеоуслуги и YouView.
"Хората все повече искат да гледат филми на възможно най-големите устройства, които притежават", уточни Ричард Браутън, анализатор на Screen Digest. "Те вече се отказват от доскоро модерното и предпочитано от тях гледане на видео и тв съдържание на малкия екран на лаптопите им, при наличието на 42-инчови HD телевизори в домовете им."
Предвиждайки тази тенденция, HMV пристъпи към планирано инсталиране на връзки към онлайн филмови услуги на много от предлаганите от веригата цифрови устройства, като така нанася стратегически изпреварващ удар, който ще доведе до спад в продажбите на DVD-та.
"Все по-често потребителите, търсейки забавление, искат да потребяват новите технологии и съдържанието заедно", заяви Марк Хъдкинсон, директор маркетинг и електронна търговия на HMV. "Наше задължение е да отговорим на тяхното желание, което е и нова пазарна тенденция.“
Онлайн магазините за филми на HMV се управляват и обслужват от FilmFlex, джойнт венчър между Sony Pictures и Walt Disney, която също така менажира и видеоуслугите по заявка за Virgin Media и Film4oD.
Джеф Хенри, главен изпълнителен директор на FilmFlex, изрази надеждата си, че тези партньорства ще спомогнат за подобряване на онлайн видеобизнеса, доколкото новите продавачи вече изграждат огромни бази от клиенти, от които ще се възползват и филмовите студия. Главният изпълнителен директор на FilmFlex заяви, че очаква през следващите месеци да бъдат подписани поредица от договори с онлайн доставчици.
Конкурентната битка има своите конкретни измерения. След началото на първите търговски схватки със студията Netflix обяви, че ще изведе от листата си филмови заглавия на MGM, Miramax и Lionsgate. В същото време Lovefilm получи преди всички играчи достъп до изключителните права на продукциите на Warner Bros. В хода на надпреварата за притежаване на права сега останалите интернет играчи трябва да наддават срещу мощния потенциал на BSkyB.
Процесът на либерализацията на достъпа на нови онлайн субекти до такова съдържание може да бъде улеснен от Комисията по конкуренцията на Острова, ако тя се съобрази с констатацията на регулаторния орган, че е безспорна доминираща позиция на BSkyB на пазара на платените тв филми, която от своя страна създава значителни бариери за навлизане на нови играчи на пазара.


Станете почитател на Класа