Съюзът на издателите се разпадна, Любомир Павлов превзе остатъка от организацията

В историческо се превърна вчерашното заседание на Съюза на издателите в България. Организацията се разпадна заради волята на издателите на "Новинар", "Стандарт", "Тема", "Банкер" и "Земя", които безапелационно напуснаха. "Утро" също се присъединява към бойкота, но ще изчакат Темида да се произнесе по темата законен ли е изборът на новия шеф. А той - Любомир Павлов, бе избран от остатъка от членовете на вече оределия съюз. Очаква се до няколко дни и ръководството на най-тиражния регионален вестник "Марица" да излезе с решение, че излиза от организацията.
Провокирани от бойкота от страна на вестниците "Труд" и "24 часа" на Любомир Павлов и Огнян Донев към традиционната журналистическа награда "Черноризец Храбър", няколко издатели оттеглиха своите номинации за председателското място, сред които Тодор Батков ("Стандарт") и Валери Запрянов ("Тема"). Техният колега Теодор Захов, издаващ "Капитал - Дейли", си направи отвод в знак на солидарност към абсурдната и скандална ситуация. Тошо Тошев също напусна Съюза на издателите.
В тези обстоятелства остана единствената кандидатура за шеф, предложена от Огнян Донев - съдружник в "Медийна група България", който лансира своя партньор Любомир Павлов. Павлов бе избран с 11 гласа "за" от общо 18 пристигнали за събранието. Знакови остават репликите на Валери Запрянов "днешният избор за председател е знак за появата на фирмен съюз, предпочитам да остана журналист, вместо да стана "кучето на Павлов". По думите му е била направена огромна кампания с позвънявания за кого да се гласува. Според него Павлов е искал да стане председател "на живот и смърт". Този акт той обясни с думите: "Ако вас ви разследват и се стигне до съдебни дела, но сте председател на съюза, може да се стигне до отзвук в Европа, че това е удар по свободата на словото в България."
За "Класа" Христо Грозев коментира: "Присъединявам се към принципните позиции на напусналите, които дефинираха съюза като вече загубил своите функции и авторитет и като един инструмент за двуполюсна корпоративна война, в която те не искат да легитимират която и да е от двете страни. Павлов отдавна е загубил доверието на по-голямата част от организацията на издателите." По думите на Грозев действително вотът е бил предрешен. "Няколко души споменаха, че е имало силен лобизъм от страна на г-н Павлов към всички регионални и други медии и списания да гласуват за него. "Черноризец Храбър" бе по-скоро повод за скандала. Оттам нататък конфликтът се разраства в посока на още теми. Едната - присъствие на жълти медии, които, членувайки в Съюза на издателите, на практика не спазват професионалните и етичните стандарти. Конкретно Запрянов и Тошо Тошев визираха "България днес", който не само нарушава Етичния кодекс на медиите, но и човешки права", уточни Грозев.
Николай Даковски, изпълнителен директор на "Новинар медиа" АД, изрази пред "Класа" своята категорична позиция, че организацията е далеч от функциите и първоначалната идея. "Съюзът на издателите изчерпа своите функции и авторитет както сред средите на издателите, чиито интереси трябва да защитава на медийния пазар, така и и сред журналистическата гилдия. Доказателства
са вътрешноведомствените скандали, които се развихриха напоследък, в това число и по конкурса "Черноризец Храбър". Това, което бяхме заложили като идеи за учредяването на този конкурс, не се състоя и през последните няколко години се усеща едно буксуване на място и отдалечаване от целите. Това ни мотивира да напуснем Съюза на издателите. Засега нямаме перспективи за влизане в нови коалиции", коментира Даковски.

Станете почитател на Класа