Facebook влиза в битка за големите рекламодатели

Всеки от големите брандове иска да бъде харесван. Въпросът, който трябва да разреши час по-скоро Facebook Inc., е, как рекламодателите да бъдат привлечени още по-активно към възможността да рекламират в мрежата?
Оценката на значимостта и стойността на пазарните обеми на Facebook през това тримесечие възлизат на 70 млрд. долара, като анализаторите са убедени, че компаниите тепърва ще влагат големи рекламни инвестиции , за да се рекламират в социалната мрежа. Приходите за Facebook, които идват предимно от реклами, са на стойност $ 1,6 млрд. за първата половина на тази година. За сравнение, те достигнаха $ 800 млн. година по-рано.
Онлайн рекламната кампания на американската мултинационална корпорация Ford Motor Co за 2012 г. бе основно разгърната на безплатната страница във Facebook и в рамките на няколко седмици успя ефективно да спечели огромна част от по-младата аудитория, като феновете дискутира марката, снимаха и качваха свои видеоклипове. Повече от 43 000 натиснаха бутона „харесвам“ като израз на съпричастност към марката.
Пред Facebook сега стои генералната цел да увеличи значително рекламните приходи в голям мащаб и да успее да привлече големите марки, които към момента предпочитат да насочват милиарди долари към телевизията, радиото или печатните медии. Според изследване на ComScore Inc. все още има какво да се желае, защото повечето от рекламите във Facebook са все още от малки рекламодатели – представители на местен бизнес или малки уебсайтове. Много от най-големите рекламодатели признават, че изразходват сравнително малки дялове от рекламните си бюджети в сравнение с други сайтове. Глобалните приходи за Facebook през първата половина на 2011 г. не са такива, каквито очаквахме , каза eMarketer анализатор Дебра Ахо Уилямсън.
Големите рекламодатели като Ford, Verizon Communications Inc., Progressive Corp. и Scottrade Inc. ориентираха по-малко от 15% от своите дигитални реклами към Facebook през август и септември, по данни на ComScore Inc.
В същото време американските потребители са отделили 15% от общия си престой в интернет за комуникация именно във Facebook през септември. Въпреки това, мрежата се очаква да улови едва 6,4% от общия размер на разходите за онлайн реклама тази година, според изчисленията на изследователската фирма eMarketer Inc.
Компаниите все повече изместват маркетинговите си усилия към Facebook, защото това е мястото и платформата, където са потребителите . Това твърдение се потвърждава и от изследване на ComScor, според което през месец септември, интернет потребителите в САЩ са отделили средно 6,8 часа за Facebook, което е много повече, отколкото отделеното време за всеки друг сайт.
Дейвид Фишер, вицепрезидент за рекламата и глобалните операции за Facebook, заяви, че популярният сайт за социални контакти категорично и убедително спомага за реализирането на силни резултати, утвърждаващи растежа сред най-големите марки в света.
Ford вложи повече от $ 95 млн. в реклама, промотирайки марката Focus през първата половина на годината за телевизия, печатни и други медии, в съответствие със стратегията на консултантската Kantar Media, част от обслужващата рекламна мега компания WPP. От Ford калкулираха, че са насочили по-малко от 5% от общата сума за онлайн рекламен бюджет за кампанията в социалния сайт.
Нарастващата стратегическа роля на Facebook в маркетинговата комуникация се доказва и от класацията на Ad Age, според която 96 от 100-те топрекламодатели в САЩ са отправили търговско съобщение в социалната мрежа през изминалата година. От 100-те най-големи компании в света, 61% имат присъствие в седемгодишната компания, а само за изминалата година общият брой на компании е нараснал с 54% през миналата година, според Burson-Marsteller.
На платформата на Facebook чрез рекламите компаниите изграждат популярността на марките си , на основата на личната комуникация и взаимоотношения с клиентите, и на базата на тяхната препоръка за продуктите. Според маркетинговата стратегия на социалната мрежа, сайтът първо привлича търговците с възможността за създаването на безплатни фен страници, към които с бутона "Like" потребителите могат да изразяват своето отношение, а на по-късен етап да пристъпят към продажбата на реклами. Така според Дейвид Фишер, вицепрезидент за рекламата и глобалните операции за Facebook, най-успешните и популярни кампании в мрежата ще съчетават безплатното съдържание с платена търговска комуникация.
По думите на Шон Коркоран, анализатор от Forrester Research Inc., тепърва ще се оценяват потенциалът и значението на Facebook от страна на рекламодателите. Предстои период, в който инвеститорите и маркетинговата общност ще трябва да договорят конкретните параметри на рекламно присъствие.
Сред скептиците относно водещата роля на Facebook сред рекламистите е Мартин Сорел – главен изпълнителен директор на холдинговата компания – лидер в бранша WPP, според когото мрежата и социалните контакти на потребителите не могат да комуникират марките в степен на ефективна равнопоставеност на конвенционалните канали и практики.
По същество, социалните мрежи се различават от търсачките като Google, която продава сърч реклама, още повече че при Google рекламодателите могат да пресметнат конкретно обемите на продажбите, докато Facebook реши да си партнира през последните месеци с медийна компания Nielsen, с която въвежда новите експериментални маркетингови мерки.
Според Рохит Бхаргава, старши вицепрезидент на агенцията на WPP- Oligvy, в практиката си брандовете използват социалните медии за изграждане на близост с клиентите, които от своя страна изразяват отношението си към групите си от приятели и така комуникират бранда. Преди месеци подразделението на PepsiCo – Frito-Lay успя да постигне рекорд за най-висок брой на потребителите за 24 часа във Facebook – 1.57 милиона.
Важно е да се отбележи, че рекламите в социалната мрежа вече ще бъдат показвани на нов стратегически принцип, който ще калкулира демографската информация, събрана от потребителите, географското местоположение, личните интереси и професионалните занимания, като така ще се насочват към най-вярната целева група.
Сред последните успехи на Facebook е решението на Sony Corp. да пренасочи 30% от традиционната си бюджет за реклама към социални сайтове, включително и Facebook, за своята конзола PlayStation. Diageo - производител на Smirnoff и Guinness, пък реши да инвестира през септември повече от 10 милиона долара за реклами Facebook. Ford сключи най-голямата си рекламна сделка с мрежата наскоро след светкавичната негативна реакция на потребителите при свалянето от платформата на куклата Doug на 29 септември.

Станете почитател на Класа