Кой кой е в „Седем часа разлика”?

Много ни се натрупа за разказване! С тези думи Любен Дилов-син даде старт на срещата по повод появата на ново списание и книга, които са логично продължение на филма „Седем часа разлика”, който се излъчва по bTV. Партито събра разнообразна публика в столичния клуб Mascara, където снощи пристигнаха актьорите и сценаристите на сериала, фенове и журналисти.
Автори на книгата и списанието са самите сценаристи на „Седем часа разлика“ - Милена Фучеджиева, Любен Дилов-син, Елена Илиева и Димитър Христов.

„Животът винаги ме е изненадвал с много по-уникални истории, отколкото ние бихме могли за измислим - споделя Дилов-син. - Новият албум, който пускаме на пазара, има за цел да помогне на по-консервативната публика, свикнала да гледа латиносериалите, в които всичко се случва по-бавно. Тази публика иска да знае кой кой е, кой откъде идва? Бяхме ужасно затруднени да го направим, защото хем трябва за разкажем колкото се може повече, хем – да не издаваме сюжета. По тази причина част от актьорите не присъстват в това издание, те ще се появят в следващите части, защото следваме и по-късното им появяване в сюжета на филма”, разказва сценаристът на „Седем часа разлика”.

Сюжетът се развива непрекъснато, какво ще стане занапред – тема табу

Темата какво ще се случи във филма е необятна и неизчерпаема. „Абсолютно отговорно мога да заявя, че в цяла България има двама души, които може би знаят (или се досещат) какво точно предстои да се случи и точно кой кой е в сериала.“ Дилов-син категорично избягва да говори на тази тема, както и на въпроса кои са прототипите на героите. „Не мога да говоря по тези въпроси, защото ще плащаме големи глоби, ако разкрием подробности. Наистина, и за нас самите не е хубаво да обявяваме предварително какво ще се случи. Мога само да потвърдя, че с тези отговори сме наясно само аз и Маги Халваджиян, с уговорката, че даже и ние не сме много сигурни.”

Самите актьори са в почти инфарктна ситуация – те буквално си получават максимално късно текстовете, по които играят. Това не се прави с цел да се изпитва техният професионализъм, в който никой не се е съмнявал, а за да може на екранните им персонажи да се случват максимално реалистични неща, и те да бъдат в минимална степен подготвени за случката.

„Вкарваме в сюжета истински истории от живота, неща, които наистина се случват в момента, случвали са се, а може би и скоро предстоят да се случат. Трябва да подчертая, че Маги се доверява изцяло на млади хора. Най-старият ни режисьор е на 25-годишна възраст, млади са и нашите сценаристи Елена и Митко. Всички тези хора порастват с този сериал, такава е нашата идея”, разказва Любо Дилов-син .

„Знаете моето презрение към телевизията като жанр. Чакаме доста време руските сериали да ни освободят от турските, и след като това не се случи и те не се появиха, ние сами започнахме да се занимаваме с това начинание. В известна степен приемете този проект като „Черешовото топче” – в него има много ентусиазъм, много иновация.” Така с типичното си чувство за хумор отговаря Дилов- син на въпроса защо се е захванал с проекта.
„Класа” научи, че вече се снима вторият сезон на филма, който ще бъде още по-интересен от първия, който наистина успя да грабне публиката и да я прикове към екрана.

Младите сценаристи са с развързани ръце

В книгата, която излезе с логото на „Ентусиаст“, читателите могат да намерят къси истории, които са се случили на героите и с тях, преди началото на филмовото действие. Има и два големи текста, които се опитват да опишат какво се случва в България и в Америка. Има, разбира се, и много снимки от снимачната площадка, които са авторски - направени от главния оператор Силвестър Йорданов.

Младите и талантливи сценаристи Елена Илиева и Димитър Христов със сигурност дават своята заявка, че ще бъдат едни от водещите имена в писането на сценарии за тв или кино сериали през годините. „Радвам се, че имам честта да работя в този екип, защото за нас, младите, това е истинско удоволствие, а така работата се превръща в истинско забавление”, съвсем искрено казва Елена Илиева. По думите й списанието е много ценно, защото в него се съдържат шаблоните, които сценаристите ползват, когато пишат сценария – това са силните и слабите страни на героите, това са описанията на техните желания и страхове, вътрешните им противоборства. А това означава, че зрителят, сядайки пред телевизора със списанието в ръка, ще разбере още по-добре и ще е наясно и с вътрешната мотивация на героите. „Публиката ще разпознае по-лесно и по-дълбоко нашите герои, ще ги опознае по-добре. Мисля, че това е важно, защото когато зрителят познава и разбира, тогава той започва да обича”, е убедена Елена.

Димитър Христов също споделя, че с удоволствие работи с целия екип на филма. „Любо и Милена са страхотни, много са вдъхновени и имат въображение. Това си личи, разбира се, в тяхната работа. Нашите срещи в офиса на „Шипка“ са невероятни. Мога да кажа под секрет, че когато Любо говори, някъде от около 50% от времето е трудно да се концентрираш да работиш, защото той разказва страхотни неща. С него имаме един задочен спор по отношение на това, как тече времето в нашия сериал”, загатва Митко.

Историята върви на толкова много писти, сценаристите се опират на автентични случки, особено що се отнася до емигрантската общност. Ню Йорк е избран за център на отвъдокеанските истории, защото в него има много ясно изразени три поколения български емигранти – тези, които заминаха още преди 1989 година – политическите бежанци, икономическите след 90-а и най-младите, които свободно можем да наречем космополити заради устрема им да търсят нови измерения и различни извори от световните географски ширини за тяхното развитие.”Българите в чужбина са не само най-големите инвеститори в у нас, но те инвестират с мечтите си, с невероятните си истории, които ще залегнат във втория сезон на сериала”, признава Любен Дилов-син. Не само заради стремежа да бъдат скрити прототипите, сценарният екип създава два типа герои – това са или много буквални образи, или образи-обобщения.

Човекът, който лази по нервите на всички

Страшно забавно се получава с актьора Емил Котев (Чушката). Милена Фучеджиева определя персонажа като един много дразнещ герой в сериала, който лази по нервите на всички. „Когато имахме първа среща, на която разяснявахме образите на актьорите, аз скицирах образа на Чушката като лъчезарен човек, който е добър, говори страшни глупости, добър е и помага на всички, той е едно благородно същество. Тогава Емо ме погледна и каза: „Ще видим”. Така стана ясно, че персонажът бе видоизменен спрямо нашите първоначални намерения. „Ние се борихме в рамките на няколко епизода с него. Накрая, започнахме да пишем така, както той играе. На практика Емо направи много по-верен образ от този, който ние замисляхме. Той постигна образа на типичния среден емигрант - кисел, на който всички са му невероятно виновни, пострадал в личен план най-много след Гърция от икономическата криза, характерен. Най-много поздравления отвъд Океана получаваме за неговия образ”, признава Любо Дилов.

Отвъд Океана интересът към сериала е много голям


„Класа” научи, че в САЩ интересът към сериала е много голям и това обстоятелство ще бъде отправна точка за съвсем реалистични покани към прототипи или хора, които не само ще разкажат, но и биха могли да изиграят себе си в сериала. Любо Дилов разказва, че не е ходил никога в „Механата” в Ню Йорк. Въпреки че собственикът на „Избата” решава да вземе повод от сериала и да дава буйни изявления, че няма общо със сериала и че не дължи никому пари. Седмица по-късно, той решава да си прави ПР на гърба на филма, с усмивка споделя Дилов. „Навсякъде има реални прототипи на този пъстър и шантав живот, който водят нашите сънародници в Америка. А що се отнася до българската действителност, ние твърде сме решени да разкажем за родната съдебна система – какво се случва в нея, кой кой е, как се развива; смятаме, че ще срещнем сериозна съпротива по-нататък и затова ще очакваме сериозна подкрепа от аудиторията!”

Преди старта на втория сезон на пазара ще се появи още едно книжно издание, в което ще бъдат изложени съвсем различни сюжети, от тези, които вървят до момента на екрана, но с героите от екрана, като така ще бъдат дообогатени образите им.

Станете почитател на Класа