YouTube ще създава оригинално съдържание и нови онлайн тв канали

YouTube обяви, че планира да развие оригинално съдържание, което ще захранва десетки нови канали. Във фокуса на новите програми ще бъдат комици, спортни звезди, музиканти и изявени световни артисти, потвърдиха от компанията.

Мащабният проект е в партньорство с десетки медийни компании - включително и от водещи компании за телевизионна продукции като FremantleMedia, а така също и от малки стартиращи фирми като Maker Studios, както и продуцентски къщи в Холивуд, като очакванията са да се генерира по 25 часа ново съдържание в YouTube. По-голямата част от около 100 канала ще стартират през следващата година.

"Днес интернет ни предоставя широк достъп до забавления, като ентъртаймънт предаванията са дело на богата гама от талантливи производители, а много от тв идеите или лицата, които са предпочитани или любимци на последната генерация от потребителите и публиката, са родени и добили своята популярност именно в YouTube", посочи Робърт Kинсъл, шеф на развитието и световните кино и тв партньорства на YouTube.

Част от официално оповестения план за създаване на нови онлайн тв канали беше добре известен в Холивуд още преди месеци. YouTube, който е под шапката на Google, съвсем открито дефинира амбициите си да създаде алтернативна форма на кабелната телевизия в интернет. Според анализатори от компанията са предложили парични авансови суми на потенциалните продуценти и студия, които възлизат на повече от 100 милиона долара.


Инвестициите в онлайн тв каналите отразяват убедеността на Google, че глобалната мрежа се очертава стратегическа среда за разпространение на аудио-визуални продукти, конкурентна на съществуващите телевизионни мрежи (в които влизат няколко канала) и кабелните телевизии (притежаващи стотици канали ).

"Ние няма да оперираме в очакваните рамки на от три до 300 канала, а ще развием съдържание в максимален брой, който на практика не е лимитиран“, уточни Марио Кюиерос , шеф на Google TV. По думите му интернет дава на тв онлайн мрежата по същество възможност за безкрайно развиване на съдържанието, което е стратегическо преимущество.





Все пак Кюиерос ясно посочи, че YouTube няма за цел да се конкурира с кабелните мрежи, а по-скоро ще бъде допълнение към домашната телевизия.

За шестте години на своето развитие сайтът за видео споделяне постепенно се утвърди като платформа, на която могат да бъдат видени и професионални произведения сред потока от милиони аматьорски интернет материали, качвани ежедневно от потребителите .

YouTube вече закупи високо технологично и телевизионно оборудване , а така също и софтуер, необходим за новото начинание, което да е на разположение на продуцентите, които ще създават новото видео съдържание.

Бъдещите онлайн тв канали постепенно ще увеличават броя на продукциите, които зрителите ще могат да гледат във всякакви формати - както на големи тв екрани, така и на лаптопи и таблети. От YouTube са категорични, че първите онлайн продукции ще се появят в края на ноември, а основната част ще бъде реализирана до края на 2012 г.

Каналите, както и другото професионално съдържание в YouTube, ще бъде безплатно за зрителите и ще бъде подкрепяно от страна на рекламодателите. Вместо да подпише договори с топтелевизионни студия, които до този момент бяха склонни да предложат на Google безплатно разпространение на тяхно съдържание , YouTube предприе изключително находчивата стъпка да привлече на работа в екипа си най-високия клас експерти от дигиталните студия като Electus и Vice, както и експерти, работещи за утвърдени марки като Wall Street Journal, Thomson Reuters и режисьорите на американското тв шоу WWE.

Продуцентски компании, свързани с известни личности като Мадона, Райън Уилсън, и Шакил О'Нийл, също са в списъка на поканените производители на продукции за YouTube, както и Demand Media и TED Conferences.

"Ние работим за новото поколение на MTV и HBOS", заяви Риши Чандра, директор на продуктовия мениджмънт на Google TV. От компанията вече лансираха новата версия на YouTube, която изглежда много повече като телевизор. Google също така добави нови инструменти и приложения, подобни на разработените и въведени вече от тези от Amazon.com, Netflix и HBO , които ще улеснят потребителите при търсенето на специализирани готварски, спортни или друг вид програми, както и достъпа до събития, излъчвани в реално време от тв мрежите в ефир или по кабел.


Станете почитател на Класа