ЕК отпуска финансова помощ за европейското кино

Еврокомисарят по образованието и културата Андрула Василиу ще връчи на 17 май в Кан наградата "Европейски талант" за 2010 година на най-добрия проект за филм с европейско измерение. Тя ще се срещне с директора на фестивала, с водещи фигури от филмовата индустрия и представители на европейски и международни филмови институции, с които ще обсъди финансирането в сектора.
Комисията има намерение да облекчи кината в разходите им за прожектиране на европейски филми, тъй като в момента цифровизацията е основно предизвикателство за тях. Модерните съоръжения, като нов цифров прожектор и сървър, струват около 75 000 евро, което е голяма инвестиция за много кина. По-късно през годината комисията планира да стартира схема по програма MEDIA, покриваща до 50% от тези разходи на кината, които прожектират основно европейски филми.
Като цяло по програма MEDIA ще се осигурят 755 милиона евро за подкрепа на европейската филмова индустрия през периода 2007-2013 г. Акцентът ще бъде както върху разпространението и промоцията на европейските филми, така и на увеличаването на конкурентоспособността на сектора. Обикновено избраните продуцентски компании получават безвъзмездни средства, възлизащи средно на 50 000 евро.

Станете почитател на Класа