Стефан Драгостинов възражда фолклорните икони на България

Три генерации певици събира Стефан Драгостинов на концерта си на 16 май в Музикалния център „Борис Христов“, за да представи за пръв път на живо музиката от своя 11-и фолклорен диск „Шинка“. Събитието е замислено като щафетна среща на поколенията - 17-18-годишните изпълнителки поемат от своите предшественички репертоар, който композиторът е трупал повече от десетилетие с още по-предишни поколения от неговата формация „Драгостин фолк“.
Правило е всеки албум да носи на корицата портрет на жена, нарисувана от български художник. Така се очертава минигалерия. Във всяка дипляна може да се прочете приказка за титулната песен. Преди да се отдаде на музиката, слушателят получава познания за характерностите на фолклорния регион. Това е модел, който Стефан Драгостинов – сам продуцент на поредицата, спазва за всеки диск. „Последователността е въпрос на стил“, казва композиторът, чиито песни бяха наречени „Звукови икони на България“. Те завзеха още преди години върховите места в топлистата на британското списание „Класик CD“.
Някогашен ръководител в продължение на 20 години на славния ансамбъл „Филип Кутев“, трудно може да възприеме, че някои състави в днешно време работят с огромен състав от стотици хора и с по една премиера на четири години. Днес със състав от 11 певици и 5 музиканти Стефан Драгостинов вдига публиката в България и в чужбина на крака и я кара да се диви на перфекционизма и съвършенството. При неотдавнашното турне на „Драгостин фолк“ в Русия, любезно подкрепено от „Славянски дом“, изпълнителите били многократно бисирани, обсипвани с цветя, носени на ръце.
С концерта в Музикалния център „Борис Христов“ певиците и инструменталистите на „Драгостин фолк“ отдават почит и на едно голямо музикално дело, което е подвластно само на родолюбец като Кирил Христов – бащата на големия оперен певец, който събирал и записвал народни песни.

Станете почитател на Класа