Звездите в Кан спят срещу 36 000 евро на вечер

„Класа“

Парадът на звездите на Френската Ривиера, който ще продължи 12 дни, започна с Кейт Бланшет и Ръсел Кроу. Те първи минаха по традиционния червен килим на кинофестивала в Кан, който бе открит в сряда вечерта. Носителите на "Оскар" съответно за "Авиаторът" и "Гладиатор" играят Робин и Мариан в новия филм на Ридли Скот "Робин Худ". Лентата тръгва по кината у нас още този петък броени часове след като бе показана на кинофеста в Кан.
Огромен интерес на церемонията за откриването както винаги предизвикаха тоалетите на звездите. Ева Лонгория се появи в разкошна бяла рокля с шлейф от колекцията на Pucci. Кейт Бланшет дефилира в черно-бяла рокля на Александър Маккуин, а Салма Хайек позира пред фотографите в тоалет на Gucci в цвят бордо.
Тази година фестът отбелязва своето 63-то издание в условията на глобална стагнация и икономическа криза. Председател на журито, което ще обяви лауреатите тази година, е британският режисьор Тим Бъртън.

Само един американски филм има сред 19-те заглавия, които се борят за "Златната палма"

Става дума за Fair Game („Честна игра“) на режисьора Дъг Лаймън ("Самоличността на Борн", "Мистър и мисис Смит"). Наоми Уотс е в ролята на бившия оперативен сътрудник на ЦРУ Валери Плейм, а Шон Пен е нейният съпруг Джоузеф Уилсън. Имената на техните персонажи нашумяха през 2003 г., когато антуражът на US президента Буш бе обвинен, че е разкрил на пресата самоличността на тази агентка в опит да дискредитира мъжа й - бивш посланик, който година по-рано разследвал възможността Саддам Хюсеин да си набави обогатен уран от Африка.
Новите си филми, но извън конкурсната програма на фестивала представят още Оливър Стоун с продължението на "Уолстрийт" и Уди Алън с You Will Meet A Tall Dark Stranger, с Наоми Уотс (отново) и сър Антъни Хопкинс.
На червения килим се очаква да блесне младата Джема Артъртън от "Принцът на Персия", която е Тамара Дрю в едноименната комиксова екранизация на Стивън Фриърс, също извън конкурса.

Силно присъствие на азиатското кино

Азия е представена чрез филми от Тайланд, Япония, Китай и два от Южна Корея - "Поезия" (Poetry) на Лий Чанг-Донг и "Камериерката" (The Housemaid) на Им Сангсо.
Когато Южна Корея излезе на фестивала преди години, не знаехме дали това ще се случи само веднъж, или ще се превърне в тенденция, но сега можем да кажем, че Корея или Азия, но по-специално Корея е много силна страна за света на киното.
Сред азиатските предложения е Autoreiji на Такеши Китано, който не само режисира, но и играе във филма за боец якудза, озовал се насред конфликт между враждуващи групировки.

Между известните актьорски имена е и Хавиер Бардем

Испанската звезда играе в Biutiful - най-новия филм на мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту, печелил в Кан режисьорския приз със своя "Вавилон". Единствената британска лента е на режисьора Майк Лий, печелил "Златната палма" през 1996 г. с "Тайни и лъжи". В новия му филм Another Year играят Джим Броудбент и Имелда Стонтън.
В последния момент към конкурсната програма бе добавен още един филм от Острова - Route Irish на Кен Лоуч, разказ за двама бивши военни от Ливърпул, които отиват на работа в Ирак като наемници.

Страната домакин Франция е подготвила изненади

Ще бъдат представени три френски филма плюс още няколко копродукции. Режисьор на Tournee е актьорът Матю Амалрик, познат с ролята на злодей в предпоследния филм за Джеймс Бонд "Спектър на утехата". Бертран Таверние участва с историческия La Princess de Montpensier, а Рашид Бушареб - с Hors La Loi - продължение на "Дни на слава", който спечели награда в Кан 2006 за актьорския ансамбъл. Актрисата Жулиет Бинош, която е върху плаката за тазгодишното издание на фестивала, пък се е снимала в Copie Conforme на иранския режисьор Абас Киаростами, лауреат на "Златна палма" от 1997 г.
За първи път в конкурса се включват две държави - Чад и Украйна. Никита Михалков представлява Русия с продължението на "Изпепелени от слънцето".
България ще бъде представена в паралелните програми. Филмът на Стефан Командарев
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" ще се състезава за Голямата награда на младежкото жури Cannes Junior
Режисьорът Камен Калев ще участва в програмата "Продуценти в движение", а продуцентите Галя Тонева и Кирил Кирилов - в "Мрежа на продуцента".
В програмата "Ателие" ще бъде представен вторият проект за пълнометражен филм на Явор Гърдев - "Цинкограф".
На филмовия пазар по време на кинофестивала в Кан пред световни разпространители и продуценти ще бъдат представени четири български филма - "Мисия Лондон" на режисьора Димитър Митовски, "Тилт" на Виктор Чучков-син, "Лов на дребни хищници" на Цветодар Марков и "Аве" на Константин Божанов.


Лукс за актьорите в култовия хотел „Мартинес“

36 хиляди евро е нощувката в най-луксозната стая в хотел „Мартинес“ на бул. „Кроазет“, където отсядат звездите по време на фестивала в Кан. Знае се, че тя вече е заета, без да се уточнява точно кой спи вътре. Хотел „Мартинес“ отново е най-обсажданото от журналисти място. Председателят на журито Тим Бъртън тук е разположил своята щабквартира, където призовава всичките си колеги на традиционните среднощни заседания.
500 стаи, 45 готвачи и специален асансьор са наети специално за кинофестивала. Местните хроникьори припомнят любопитната руско-нацистка история на хотела.
Става дума за Емануел Мартинес, бизнесмен с испанска фамилия, чиито корени се губят някъде в историята на Сицилия, управлявана от Бурбоните. Бил е син на коменданта на пристанището в Палермо, много находчив и трудолюбив човек. Бизнесът с хотелите започва за Мартинес през 1902-ра. През 1929 година, по време на икономическата криза, открива въпросния хотел „Мартинес“ в Кан. Там настанява любовницата си, а по-късно осиновява една от хубавичките млади камериерки на хотела. Днес тази бивша камериерка, г-жа Емма Мартинес, е на 87 година. Не притежава нищо от хотела, защото той е бил национализиран от френското правителство. Знае се, че старият Емануел е бил свързан с нацистите. Той общувал с руснака от еврейски произход Мишел Школников, който осигурявал униформите на хитлеристката армада през 30-те години. Школников бил сред личните приятели на Химлер и основал верига хотели на Лазурния бряг, където препирал пари заедно с видни личности от Третия райх. Заради всичко това след войната френското правителство отнема хотела от неговия собственик и организира издирване на Школников в Испания, който е обект на наказателно преследване. От цялата драма Емануел Мартинес успява да се спаси, доказвайки че връзките му със Школников са били случайни и че сам е укривал евреи по време на войната. Въпреки това старият собственик не успя да си върне легендарния хотел „Мартинес“, който бе продаден от френската държава на групировката Taittinger през 1979 г. Емма Мартинес днес живее с пенсия от 600 евро и жали за „доброто старо време“

Станете почитател на Класа