Започна войната между мъжкараната и мацката

Нека си признаем - жените не са това, което бяха. Границите между “мъжко“ и “женско“ тотално се размиха, което съвсем естествено рефлектира и върху модата. Дизайнерите отговарят на тази тенденция по два начина. Първо, с изключително женствени модели - изваяни по тялото кройки, красиви рокли, изящни бижута и въобще всичко, което се стреми да извади наяве нежната страна на нежния пол. Второ - с андрогенни или буквално мъжки силуети, екстравагантни кройки и дръзки конструкции, чиято цел е да покажат силата на жените, тяхната независимост и борбеност. Запитахме се кой ще победи в модната война това лято - мъжкараната или мацката?


Голота
Ключова дума този сезон е голотата, а всички знаем, че директното и индиректното разкриване на плът е буквален начин да посочим женствеността като ключов фактор в междуполовите отношения. Но как да намерим границата между сексапила и пошлостта? Независимо дали става дума за полупрозрачни материи, които оставят малко на въображението, или за показване на бельо под и над дрехите, трябва да запомним едно - не всичко, което изглежда добре на подиум, е практично на улицата.
Къси дължини
Нещата отиват и по-далеч - освен горната част на тялото това лято ще трябва да разголим и краката. Минироклите и минипанталонките са завладели подиумите от Ню Йорк до Париж и ги виждаме дори в колекциите на традиционно консервативните марки. Според нас това е по-добрият начин да покажем плът, стига, разбира се, фигурата да го позволява. В крайна сметка, късите дължини не са нищо ново сами по себе си, а когато ги виждаме навсякъде, единственото, което ни остава, е да ги приемем и в нашия гардероб.


Дълги рокли
Ако целта е женственост, но не с цената на твърде смели модни експерименти, дългата лятна рокля е подходящ избор. Събрала в едно най-доброто от вечерните рокли и плажните туники, тя е направена от лека, свободно падаща материя. Тенденцията е по-скоро консервативна, защото не показва много, но, от друга страна, е и секси, защото понякога най-примамливо е това, което не се вижда от пръв поглед. Освен това една свободна рокля прощава много от недостатъците на фигурата, а нима не е това, което притеснява повечето жени?

Военно сако
И докато едни дизайнери пратиха жените на ежедневния червен килим, други решиха, че мястото им е на бойното поле. Военното сако, което направи невероятно завръщане и се очертава като хит и през следващите сезони, съвсем спокойно може да бъде обявено за задължителна част от гардероба на мъжкото момиче. Цветовете, естествено, са в камуфлажната палитра, кройките са мъжки, а на места виждаме и пристегнати колани - опит все пак да бъде запазен женственият силует.




Спорт
Така нареченият спорт кутюр е още една тенденция в полза на андрогенността. Високотехнологичните материи, използвани в спортните екипировки, този сезон са пренесени на модния подиум. А в комбинация с неоновите цветове и класическите “гето” елементи (например обемните качулки) резултатът е още по-впечатляващ. Когато към уравнението прибавим неопреновите рокли и тесните клинове, става ясно, че всъщност мъжкото момиче губи битката в името на красивите си женствени форми.

Станете почитател на Класа