×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Тръгват Дни на отворените врати във Френския културен институт

Обичаме френската култура поради ред причини – кино, мода, литература, музика, архитектура, кухня. И няма нищо чудно в това, че Дни на отворените врати на Френския институт в София между 23 и 27 април, са подчертани с дебела черта в тефтера.

Chef d'œuvre
Институтът вече се помещава в реновираната сграда на площад Славейков, която повечето от нас наричат Алианса. В същата сграда, обявена за паметник на недвижимото културно наследство, през 1925 се е помещавал Френският алианс. През 1957 тя започва да служи като Център за чужди езици, а от януари е новият дом на Френския институт.
Самият институт съществува в България от 1991. Дните на отворените врати e събитие с богата програма, която ще се понрави на франкофоните, и не само. Отворените врати са отворени за всички и това е една от основните задачи, които си е поставил институтът в София начело с неговия директор – г-н Гийом Робер.

À la carte
Литературната част е застъпена с представянето на две книги – автобиографията на Силви Вартан и биографичната книга за Ив Сен Лоран. Премиерата на българското издание на Дума по дума ще се случи в присъствието на самата Силви, която се завръща в България за концерта си в Зала 1 на НДК на 24 април. Интервю с прекрасната певица може да прочетете тук. Представянето на книгата за Ив Сен Лоран от Лоранс Бенаим ще бъде придружена и от прожекция на филма Ив Сен Лоран, посветен на френския моделиер, дело на режисьора Жалил Леспер.
Малко преди концерта на прекрасната Силви (една от любимите ни yé-yé-момичета), на 24 април от 14:30 в зала Славейков на Френския институт е предвиден и концерт на хора на Френската гимназия Алфонс дьо Ламартин и оркестърът на Общинската музикална консерватория в Курбовоа. Музикалната програма включва оперното произведение Чикидан от Етиен Перушон (композитор на филмова музика) както и сюитата за детски хор и оркестър Petite suite de Dogora.
Институтът ще излезе на улицата на 26 април, когато на площад Славейков ще се състои чудно френско соаре с музикална селекция от Brazz ViliDJ Пикникът на открито ще се прелее и в нещо като кино под небето. Ще бъдат прожектирани стари фотографии, предоставени от преподаватели и ученици на Алианса, които ще разкажат историята на емблематичната сграда през годините.

Tous a l'institut
Отворените врати вероятно ще подействат окуражително на онези от вас, които тайничко си мечатят да говорят на езика на Юго и Виан някой ден, припявайки си с лекота Le Temps de l'Amour на Франсоаз Арди. Институтът ще се превърне в място за игри и всякакви художествени ателиета в и извън сградата. Ще можем и да дегустираме истинско френско вино. Уточняваме, че то идва от областта Прованс и оттук насетне няма да казваме нищо повече. Входът на събитията е отворен до запълване на местата в залата.
програма

Дума по дума от Силви Вартан
23 април 2014

Френски културен институт - 18:00
Езиково състезание за деца
24 април 2014

Френски културен институт - 10:00
Хор на френската гимназия Алфонс дьо Ламартин
24 април 2014

Френски културен институт - 14:30
Силви Вартан
24 април 2014

Национален дворец на културата , Зала 1 - 19:30, 40/50/60/80/100лв
Игра с жокери
25 април 2014

Френски културен институт , Сцена Миракъл - 10:00
Ив Сен Лоран - представяне на биографична книга
25 април 2014

Френски културен институт - 18:00
Ив Сен Лоран
25 април 2014

Френски културен институт - 18:00
Състезание по диктовка
26 април 2014

Френски културен институт - 12:00
Френска вечер с Brazz ViliDJ
26 април 2014

Френски културен институт - 19:00
Отворен шанд във Френския институт
27 април 2014

Френски културен институт - 09:30
Дегустация на френски вина
27 април 2014

Френски културен институт - 17:00

Станете почитател на Класа