×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Изложба на Боян Райнов в Министерството на културата

Изложба "Директно от Париж" с рисунки, литографии и пластики на художника Боян Райнов /1921 - 2005/ се открива на 15 април (вторник) от 18:00 ч. в галерия "Средец" на Министерство на културата на бул. "Ал. Стамболийски" № 17.
Тя се организира от Национален музей на българското изобразително изкуство, Министерство на културата и Фондация "Проф. Николай Райнов".
Боян Райнов е един от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. За творчеството му са писали известни френски критици, изкуствоведи и интелектуалци от ранга на Дора Валие, Морис Брюзо, а също и свeтовноизвестният поет Рьоне Шар и Кристиян Зервос – легендарен издател, галерист, колекционер и импресарио на Пикасо.
Изложбата "Директно от Париж" в галерия «Средец» на МК представя неизвестни в България произведения на художника, рисунки с туш, перо и акварел, литографии и пластики. Те са създадени в Париж в различни периоди от живота на твореца, между 1945 – 1973 г., като свидетелстват за развитието на творческите му идеи, преминаващи в търсенето на една осезаема хармония на създаваните от него форми.
Боян Райнов става известен в Париж през 1946 г. с изложбата си в галерия «Ариел», в която показва цикъл цветни рисунки към книгата на Пол Елюар «Зверовете и красавиците». За тях Морис Брюзо пише: «Ах! Рисунките на скулптор! Те винаги говорят много за творбата, те вече имат масата, имат ритъм, улавят светлината. Те вече са триизмерни...»
Изпълнени с туш и перо, тези творби носят противоположностите, които изграждат целостта на образите – изящната артистична линия на контура и изплувалите със замаха на четката цветове на емоцията.
Завършил скулптура в Художествената академия в София през 1945 г., установил се в Париж, Боян Райнов като цяло в изкуството си се стреми да постигне или да изрази здравината и единството на структурата на творбата и перфекната й завършеност. В стила на произведенията му известният френски критик Кристиян Зервос, импресарио на Пабло Пикасо, открива, че пластичните форми са предадени в развитие – свободно, леко, т.е. с онази артистична лекота на естетическата емоция, която не познава граници за въображението и която не отнема от дълбокото им значение и идентичност. В изложбата са включени и някои литографии и рисунки от 1940-1942 г., издадени в албум от Кристиян Зервос, които са представени в галерията му "Кайе д 'Ар" през 1972-1973 г.
Особенно ценни са рисунките от 1971 г., които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар. Наситени със символика, родени сякаш извън времената, образ и слово са споени в поетичната метафора. Най-ярко се проявява големият талант на Боян Райнов в скулптурата, за което Морис Брюзо отбелязва: «След предшествениците си, Боян единствено търси осезаема хармония на създаваните от него форми...», и така го поставя сред най-известните имена в европейската скулптура през ХХ век.
«Независимо как са създадени, в произведенията на Боян Райнов може да се разпознае работата на духа и волята. Те са носители на неговата вътрешна духовна светлина, която животвори сътворените от него образи. Магията от срещата с неговото изкуство се случва и сега, защото творенията му могат да вдъхнат живот на въображението и на сетивата ни», пише изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева.
«Боян Райнов десетилетия наред е интегриран към парижкия артистичен елит, разпознат и оценен е от него. Истински френски художник, който обаче не губи принадлежността си и към някаква друга културна реалност, към фамилната традиция, в чийто център е мощната фигура на Бащата – Николай Райнов», пише за него доц. Георги Лозанов.

БОЯН РАЙНОВ /1921 - 2005/
1921 – 22 февруари, роден в София. Син е на писателя и философ Николай Райнов - едно от най-значимите имена на българската литература и култура.
1945 – завършва Художествена академия в София
1946 - Установява се в Париж и участва активно в художествения живот на френската столица. Организира и свои самостоятелни експозиции. Влиза в близки отношения с френски интелектуалци, художници, критици, поети. Запознава се с Пол Елюар и прави изложба от рисунки в галерия "Ариел" към книгата "Красавиците и зверовете" с предговор от Жан Кокто.
1962 - Участва в общи изложби на парижките художници
1963 - Участва в представителна изложба на европейската скулптура под названието „Изложбата на седемте тенденции в съвременната скулптура", заедно с известни имена като Арп, Джакомети, Гонзалес, Хайду, Лоранс и Склавос
През същата тази година за композицията „Les Enlaces" получава първа награда за скулптура на Международна изложба на скулптурата в Монте Карло.
1971 - Илюстрира две библиофилски издания с поеми на френския поет Рьоне Шар
1972 - 1973 – галерия "Кайе д 'Ар" на Кристиян Зервос издава албум с литографии на негови рисунки от 1940 – 1942 г.
През 1982 г. по случай 60-годишнината на Боян Райнов, френската държава издава пощенска марка с една от най-известните му скулптурни композиции - "Семейство", в знак на особено признание към неговите творчески постижения.
Монументалните скулптурни композиции "Приятелство", "Семейство", "Градът" са признати за част от културното наследство на Франция и са поставени в три парижки площада.
Боян Райнов е почетен гражданин на два френски града, предградия на Париж - Антони и Шевил. Площадът в Антони е с експонирана негова скулптура и носи името му. Боян е изключително ценен в средите на френския културен елит. За творчеството му са писали с най-високи оценки Дора Валие, Морис Брюзо, свeтовноизвестния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос, импресарио на Пикасо. Рьоне Шар пише за него: "Боян твори в извора на своя всеотдаен труд с митологичен размах, в притока на едно чувство, в което постоянно общуват изяществото и масата. Това са градини на надеждата, в които ние можем да се срещнем, за да се обичаме, или за да се укрием в забравата на сменящите се предназначения на света".
Боян Райнов умира през 2005 г. Той е от малцината скулптори, родени в България и направили успешна творческа кариера в Париж. Неговите произведения са част от европейското културно наследство и наше национално богатство.

Станете почитател на Класа